تالار گفتگو پرنده نگری و پرنده شناسی

دامگاه های فریدونکنار. تهدیدها و نگرانی ها

Alireza Hashemi

با سلام. جسارت میکنم برای ارشیو اخبار فریدونکنار و فعالیت های حاشیه آن متن خبر رو در این بخش میگذارم.


فریدونکنار، سیاه‌چاله‌ای برای پرندگان مهاجر

نسل‌کشی پرندگان در شمال



۱۳۹۳/۰۶/۲۲ - ۱۱:۳۴ - کد خبر: 120319
نسل‌کشی پرندگان در شمال


سلامت نیوز: دیگر نه خانه موقت است، نه زیستگاه زمستانی. حالا سیاه‌چاله‌ای است برای پرندگان مهاجر. قتلگاهی که کوچ بی‌بازگشت آنها را رقم می‌زند. هر ‌سال هزاران هزار پرنده مهاجر با رسیدن به تالاب فریدونکنار قدم به جایی می‌گذارند که فعالان محیط‌زیست آن را سیاه‌چاله نامیده‌اند. سیاه‌چاله، چون بعد از آن یا کشته شده‌اند یا زندانی هستند و باید باقی عمر را در قفس بگذرانند.


به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه شهروند، پاییز که نزدیک می‌شود، مهاجران آسیایی برای یافتن زیستگاهی که سردی زمستان را در آن بگذرانند، راه کوچ در پیش می‌گیرند. راهی آفریقا می‌شوند و در میانه راه توقفی چندروزه در تالاب فریدونکنار دارند. برخی از مهاجران هم این تالاب را به‌عنوان زیستگاه زمستانه خود انتخاب کرده و قصد می‌کنند تا سرمای زمستان را در این تالاب بگذرانند. غافل از این‌که چند سالی است این توقفگاه، به تالابی ناامن برای پرندگان مهاجر تبدیل شده است. می‌گویند در فصل مهاجرت، روزانه هزاران پرنده مهاجر به واسطه تورهای هوایی که روی تالاب نصب شده‌اند، صید می‌شوند و به بازار فریدونکنار می‌آیند؛ زنده و مرده. بلایی که از زمین و با تورهای هوایی بر سر مهاجران آسیایی نازل می‌شود، گزارش تصویری بود که از سوی علیرضا‌ هاشمی، مدیر گروه پرنده‌شناسی و پرنده‌نگری طرلان به همایش تخصصی حقوق حیوانات به مناسبت بیستم شهریورماه روز مبارزه با خشونت علیه حیوانات آورده شده بود؛ تصاویری که اشک حاضران را درآورد. او با اشاره به این‌که منطقه فریدونکنار در کریدور مهاجرت غرب آسیا به آفریقا واقع شده است و در نتیجه پرندگان مهاجر قطعا از این منطقه عبور می‌کنند، گفت: «با از دست رفتن زیستگاه‌های ما به دلیل تخریب و تغییر کاربری اندک زیستگاه‌هایی که باقی مانده پرندگان را مجبور کرده در این زیستگاه‌ها فرود بیایند تا برای ادامه مسیر به مناطق جنوبی‌تر استراحت و تغذیه کنند. اوایل پاییز هزاران‌هزار پرنده وارد منطقه فریدونکنار می‌شوند که یا پس از استراحت در این زیستگاه به مناطق جنوبی مهاجرت کنند یا در این تالاب بمانند و زمستان را بگذرانند. در مقابل ما خوشامدگویی خوبی به آنها می‌گوییم و آنها را صید می‌کنیم، آن هم به صورت گروهی.»
او درخصوص نحوه صید پرندگان مهاجر، یادآور شد: «صید به روش‌های مختلف انجام می‌شود، ازجمله تورهای هوایی. این تورها برای شکار پرندگان مهاجر به هوا می‌روند و مهاجران تالاب فریدونکنار را به صورت گروهی مثلا صد تا صدتا صید می‌کنند، زیرا پرندگانی که درحال مهاجرت هستند مجبور خواهند بود برای استراحت و ادامه راه به این تالاب بیایند. وقتی پایین می‌آیند، مجبور هستند از میان این تورها گذر کنند که عملا امکان عبور وجود ندارد. به این ترتیب به صورت گروهی صید می‌شوند. می‌توان گفت یک نسل‌کشی در این منطقه درحال اتفاق است، آن هم بدون هیچ نظارتی.» عدم توجه به گونه‌هایی که صید می‌شود، در تصاویری که مدیر گروه پرنده‌شناسی و پرنده‌نگری طرلان به نمایش گذاشته است، مشاهده می‌شود. از عقاب طلایی گرفته تا پلیکان خاکستری. از فلامینگو تا اردک سرسفید. گونه‌های مختلف پرنده‌های مهاجر و بومی در منطقه اسیر تورها می‌شوند و به گفته‌ هاشمی، «دامگاه‌داران اکثرا پروانه نمی‌گیرند و اگر هم می‌گیرند، تعداد صید را رعایت نمی‌کنند. هیچ نظارتی هم بر فعالیت آنها نمی‌شود. روش‌های صیدشان قانونی نیست. ما در قانون داریم که این روش‌های صید باید جمع‌آوری شود، اما اقدامی برای جمع‌آوری آنها نشده است. آمار دقیقی از میزان پرنده‌های صیدشده هم در دست نیست، فقط می‌دانیم چند صد‌هزار پرنده به این روش صید می‌شود و اقدام موثری هم برای کنترل این وضع صورت نگرفته است.»
او با اشاره به این‌که مهاجران صیدشده و پرندگان بومی که به تالاب می‌آیند پس از صید و زنده‌گیری به واسطه این تورها، به بازار پرندگان فریدونکنار آورده می‌شوند، گفت: «بازاری در محدوده فریدونکنار هست که پرنده‌های مهاجر را زنده و صید‌شده برای فروش گذاشته است. وقتی وارد بازار فریدونکنار می‌شویم این پرنده‌ها در پیاده‌رو بازار کشته شده و آماده فروش هستند. قیمت این پرنده‌ها هم بسیار بالاست و یک بازار لوکس برای فروش گوشت پرنده ایجاد کرده است.» در این بازار تنها پرندگانی که در تالاب فریدونکنار صید می‌شوند، به فروش نمی‌رسند، به دلیل عدم نظارت بر نحوه فعالیت این بازار و فروش پرندگان، این بازار به مکان فروش پرندگان صیدشده در استان‌های مجاور همچون گیلان و گلستان هم تبدیل شده است.
در این میان، مسأله تنها شکار پرنده‌های مهاجر نیست. شکار پرندگانی که نگرانی از انقراض آنها رنگ قرمز به خود گرفته است هم موضوع دیگری بود که در این همایش به آن پرداخته شد و‌ هاشمی با اشاره به این‌که با این روش صید پرندگانی شکار می‌شوند که در لیست قرمز بین‌المللی هستند یا در کشور خود ما در لیست پرندگان حفاظت‌شده قرار دارند، خاطرنشان کرد که «به واسطه زنده‌گیری پرندگان مهاجر یا پرندگانی که در فهرست گونه‌های حفاظت‌شده قرار دارند، باندهای قاچاق پرنده هم شکل گرفته است. در میان پرندگانی که شکار شده یا زنده‌گیری شده‌اند، پلیکان خاکستری که در لیست حفاظتی بین‌المللی قرار دارد، هم موجود است. این پرنده هم زنده‌اش برای فروش هست هم کشته‌شده‌اش برای تاکسیدرمی. فلامینگوها هم همین سرنوشت را دارند. همچنین اردک سرسفید که در لیست پرندگان در معرض خطر قرار دارد هم در این بازار به صورت زنده و مرده دیده می‌شود. این درحالی است که ما در شمال غرب کشور پروژه اجرا می‌کنیم برای محافظت از این گونه و میلیون‌ها تومان برای حفاظت این گونه هزینه می‌کنیم، در مقابل در این منطقه این گونه شکار شده و هم زنده و هم گوشت آن به بازار عرضه می‌شود.»

او با ابراز تأسف از حضور گونه‌های در معرض انقراض در این بازار، گفت: «سوال ما این است که چرا نظارتی روی نحوه صید این پرنده‌ها نمی‌شود. چرا پرندگانی که تمام دنیا برای نگهداری از آنها در تلاش است در کشور ما به راحتی به واسطه این تورها صید می‌شود. در چند روز اخیر با ورود اولین گروه پرنده‌های مهاجر، فروش پرنده‌های صیدشده هم شروع شده است و این یعنی ما نتوانستیم به پیش‌قراولان مهاجرت هم به خوبی برسیم و از آنها محافظت کنیم.» گزارش مهاجرانی که از سرما به تالاب فریدونکنار کوچ می‌کنند، اسیر تورها می‌شوند و تقلای نجات می‌کنند، درحالی به نمایش درآمد که سه‌سال پس در بیستم شهریورماه‌ سال ٩٠ با انتشار عکس‌های دلخراشی از سه توله خرس که شکمشان زنده دریده شده بود، بیستم شهریورماه روز مبارزه با خشونت علیه حیوانات نام گذاری شد. درست سه‌سال پس از این اتفاق، تقلای پرنده‌های مهاجر در سازمان محیط‌زیست به نمایش درآمد و انتظار می‌رود برای این تقلاها تلاشی صورت بگیرد. این همان خواسته‌ای است که مدیرگروه پرنده‌شناسی و پرنده‌نگری طرلان به آن اشاره کرده و از خبر خوشی حکایت کرد. «شنیده‌ایم، قرار است دام‌های هوایی جمع شود و برنامه چند ساله‌ای برای نظم دادن منطقه به انجام برسد. ولی این برنامه‌ها موفق نمی‌شود مگر با توجه به بخش مردمی و موجی که به راه بیفتد تا سازمان محیط‌زیست بتواند این کار را انجام دهد.»
در ادامه این همایش محمد درویش مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست سخنران بعدی بود و با اشاره به این‌که یکی از دغدغه‌های مهم می‌تواند تشکیل دادگاه‌های محیط زیستی باشد، گفت: «همان‌طور که در این مملکت دادگاه ویژه مطبوعات وجود دارد تا حواسشان به دست غلتیدن عمدی یا سهوی نویسندگان از جاده انصاف به سمت تعادل چپ و راست باشد، باید برای شخصیت‌های حقیقی و حقوقی که به عمد در یک فاجعه محیط زیستی دست دارند نیز یک دادگاه جرایم محیط زیستی باشد.» او خاطرنشان کرد: «نظام باید با آن دسته از مدیرانی که با تصمیمات غیرکارشناسی‌شان سبب‌ساز فاجعه‌های بزرگ و غیرقابل جبران در منطقه حفاظت‌شده دنا، خط لوله انتقال فرآورده های نفتی که منجر به قطع ده‌ها هزاران درخت بلوط شد، پل شهید کلانتری و احداث ٧٢ سد که باعث بروز بحران در پارک ملی ارومیه شد، خشک شدن دریاچه بختگان به خاطر توسعه کشاورزی و حفر چاه‌های غیرمجاز و ده‌ها و صدها مورد از این دست شده اند، برخورد کند. »
لینک خبر
http://www.ghatreh.com/news/nn22001186/%D9%86%D8%B3%D9%84-%DA%A9%D8%B4%DB%8C-%D9%BE%D8%B1%D9%86%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D8%B4%D9%85%D8%A7%D9%84
Go Birding, Go Wild

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Dorna Mojab

فاجعه اي ديگر از نسل كشي در فريدون كنار، نوشته شده توسط آقاي دكتر آرش حبيبي آزاد برگرفته از سايت ديده بان حقوق حيوانات-ايران

هر سال در اواخر شهریور ماه اولین گروه عقاب های خالدار بزرگ وارد تالاب ها، آب بندها ، حاشیه رودخانه ها و نی زارهای شرق مازندران بخصوص تالاب های بین المللی فریدونکنار، میانکاله و سرخرود می شوند اما متاسفانه به جای حمایت و حفاظت با گلوله های شکارچیان و دام های صیادان جهت فروش یا تاکسی درمی مواجه می شوند.
لطفاً ادامه مطلب را از اين لينك مطالعه فرماييد...
Birdwatching

Your lifetime ticket to the theater of nature

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


ghasempouri

نتایج یک مطالعه در مورد بقایای سموم آلی کلره و ترکیبات پایدار از خانواده PCB که توسط خودمان در فریدونکنار انجام شد و در یکی از مجلات Springer با به چاپ رسیده
PCBs and organochlorine pesticides in ducks of Fereydoon-kenar wildlife refuge in Iran

آلودگی این ترکیبات در مالاردها بیشتر از خوتکاها و فیلوش ها بود اگرچه هنوز به حدی نرسیده که استفاده هفتگی اط گوشت آنها خطرناک محسوب بشه. اما قطعا این تجمع با ضریب انباشتگی بیشتری در پرندگان شکاری ظاهر میشه و برای آنها فاجعه بارتر خواهد بود


این هم چکیده انگلیسی که مقادیر با استانداردهای مصرف سارمان بهداشت جهانی مقایسه شده

ABSTRACT Levels of organochlorine pesticides (OCPs) and PCB were determined in three duck species: Pintail (Anas acuta), Common Teal (Anas creaca), and Mallard (Anas platyhynchos). Both persistent organochlorines were more abundant in muscle than in the liver; Mallard had the highest levels of PCBs [84.0 +/- 39.0 ng/g wet weight (ww)], and Common Teal showed the highest levels of DDTs (561.0 +/- 220.0 ng/g ww). This exposure level is more than two orders of magnitude below provisional tolerable daily intake (PTDI) (0.01 mg/kg bw for DDT and its associated compounds) of The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and the World Health Organization (WHO).
سید محمود قاسمپوری

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Alireza Hashemi

خبر خوب اینکه اعتلافی از گروههای مردمی برای این معضل شکل گرفته که خبرهای خوبشو روزهای آینده میشنوید ولی در ادامه اینکه تلاشها داره به ثمر میرسه


محیط زیست مانع از شکار پرندگان با دام هوایی در فریدونکنار می شود
ساری-ایرنا-یگان حفاظت محیط زیست مازندران صبح امروز ( چهارشنبه ) با اعزام ماموران خود به فریدونکناراعلام کرده دام های هوایی شکار پرندگان مهاجر در منطقه را جمع اوری می کند.
محیط زیست مانع از شکار پرندگان با دام هوایی در فریدونکنار می شود
' مسلم آهنگری ' فرمانده یگان حفاظت محیط زیست مازندران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه مهاجرت پرندگان وحشی با هدف زمستان گذرانی به استان مازندران آغاز شده است، اظهار داشت: شکار پرندگان با دام هوایی ممنوع بوده و این موضوع چندین بار به شکارچیان اطلاع رسانی شده است.

وی با اشاره به اینکه شکار و صید پرندگان به صورت سنتی مشکلی ندارد ، اظهار داشت: شماری از شکارچیان با استفاده از دام هوایی در حاشیه تالاب فریدونکنار اقدام به صید می کنند ، که این اقدام غیر قانونی است.

وجود حدود یکصد واحد آب بندان به مساحت بیش از 500 هکتار و دو هزارو 500 هکتار تالاب در آمل و محمودآباد، این منطقه را به یکی از قطب های مهم مهاجرت گونه های مختلف پرندگان آبزی و کنار آبزی در کشور تبدیل کرده است.

همه ساله با آغاز فصل سرما ده ها هزار قطعه پرنده مهاجر آبزی و کنار آبزی در قالب70 گونه از نیمکره شمالی بویژه سیبری وارد تالاب های این منطقه می شوند.

در حال حاضر گونه های با ارزش خوتکا به عنوان پیشقراول مهاجرت زمستانه پرندگان مناطق سردسیری وارد تالاب ها و آببندان های آمل و محمودآباد شدند و لانه سازی را آغاز کردند.

پارسال حدود 200 هزار قطعه انواع پرندگان مهاجر شامل انواع مرغابی ، چنگر ، غاز ، خوتکا و حواصیل و غوا برای زمستان گذرانی به تالاب ها، آب بندانها و آبگیرهای این شهرستان ها کوچ کرده بودند.

بعضی از این پرندگان در فهرست جهانی گونه های در معرض خطر انقراض قرار دارند که دُرنای سیبری ، خروس کولی ، قوی فریادکش و کنگ ، عروس غاز و پلیکان خاکستری از جمله آنها هستند.ک/3

2585/506


http://www7.sari.irna.ir/fa/News/81324253/
Go Birding, Go Wild

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Parviz Zak

تشکر از دوستان که چنین مطالب ارزشمندی را به اشتراک گذاشتند .
مقاله دیده بان محیط زیست نیز موضوعی مرتبط است که به نظرم اشتراک آن خالی از لطف نباشد .
http://www.iew.ir/1393/07/04/29441
البته ضمن خواندن مطالب دوستان دو نکته به نظرم رسید که با عرض پوزش از اساتید مطرح میکنم ، به قول شاعر تعهد به زبان مادری نیمی از تعهدات اجتماعی است .
نگارش واژه تاکسیدرمی به صورت تاکسی درمی یک اشتباه فاحش املایی است . البته عذرخواهی میکنم . در ضمن با عرض پوزش از دوست صاحبنظر واژه ائتلاف را نیز با حرف ع نمینویسند .
باز هم ممنونم

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Dorna Mojab

کد خبر: 17ca5f8                 تاریخ: 1393/7/5شنبه-18:43

مقابله سازمان حفاظت محیط زیست با قتل عام پرندگان مهاجر در فریدونکنارنیروهای یگان محیط زیست مازندران در اقدامی به موقع همزمان با آغاز فصل مهاجرت پرندگان برای جمع آوری دام های هوایی عازم منطقه فریدونکنار شدند.

به گزارش پام، معصومه ابتکار در صفحه فیسبوک خود چنین نوشت:  موضوع شکار پرندگان مهاجر در فریدونکنار موضوعی است که با توجه به نزدیک شدن فصل آن از چندی پیش مورد پیگیری سازمان قرار داشت. مکاتبات و تمهیدات لازم صورت گرفت. به دنبال آن امروز آقای دکتر مهردادی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مازندران خبر داد که «روز چهارشنبه همراه حدود 70 محیط بان و با کمک سازمان های مردم نهاد برای برچیدن دام های هوایی اقدام شده است. در این مورد با دادستان نیز هماهنگی های لازم به عمل آمد. اما در منطقه شاهد حضور حدود 200 نفر از مردم محلی بودیم که با چوب و تفنگ آماده مقابله بودند. چون از قبل نسبت به این موضوع آگاه بودیم با آنها صحبت کردیم و خواستیم از این کار دست بردارند و تاکید کردیم که سازمان حفاظت محیط زیست در این مورد کوتاه نخواهد آمد.
امروز هم نشستی با فرماندار و نیز امام جمعه فریدونکنار داشتیم. البته نیروی انتظامی دراین زمینه می بایست به یاری سازمان بیاید.»
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران گزارشی دراین مورد منتشر کرده که موضوع را به طور مشروح توضیح و در اینجا به بخش هایی از آن اشاره می کنم. از جمله اینکه با شروع فصل سرما در نیمکره شمالی زمین، پرندگان مهاجر زیستگاه های در حال یخ زدن خود را به قصد یافتن غذا ترک کرده و به عرض های جنوبی کره زمین و سرزمین هایی با اقلیم معتدل تر مهاجرت می کنند.
بر همین اساس تالاب های ایران مامن و پناهگاه موقت و دائم برای بسیاری از پرندگان مهاجر بوده و در این میان شهرستان فریدونکنار در استان مازندران به دلیل شرایط خاص اقلیمی و منابع غذایی فراوان منطقه ای ویژه و منحصربفرد برای زمستانگذرانی پرندگان به شمار می رود.
امسال نیز همزمان با ورود پرندگان خسته و گرسنه به شالیزارهای فریدونکنار طی روزهای گذشته، صید پرندگان مهاجر توسط سودجویان با روش هایی از جمله نصب دام های هوایی آغاز شده است. یکی از این روش های غیرقانونی و غیراخلاقی، نصب تورهای هوایی و یا شب دام است که پرندگان در طول شب و بعضا حتی در طی روز بدون هیچ انتخابی در نوع و گونه پرنده در این تورها به دام می افتند.
بسیاری از این پرندگان در فهرست گونه های حمایت شده و در معرض خطر انقراض قرار دارند و بر اساس گزارشات دریافتی از استان مازندران، همزمان با ورود پرندگان بازار پرنده فروشان فریدونکنار نیز در حال آماده سازی و نوسازی است.
یک کارشناس حیات وحش می گوید: اکثر پرندگانی که در اوائل و اواسط پائیز وارد منطقه می شوند جوجه ها و پرندگان نابالغی هستند که برای اولین بار همراه با والدینشان مهاجرت میکنند. این پرندگان که اکثر جمعیت کل پرندگان مهاجر را در این فصل در بر می گیرند هیچ تجربه و مهارتی در برابر تورهای هوائی و دام هایی که در سطح وسیعی از منطقه انتظارشان را می کشد ندارند. علاوه بر اینکه این پرندگان جوان و سایر پرندگان بعد از روزها پرواز و صرف انرژی زیاد به شدت ضعیف و گرسنه شده اند و نیاز به تغذیه فوری دارند. بدین ترتیب درست در اولین روزهای از راه رسیدن این پرندگان، اوج صید و قتل عام آنان بدون در نظر گرفتن هیچ محدودیتی صورت می پذیرد.
البته نیروهای یگان محیط زیست مازندران در اقدامی به موقع و مثبت قابل تحسین همزمان با آغاز فصل مهاجرت پرندگان با بیش از ۷۰ نفر نیرو روز چهارشنبه دوم مهر برای جمع آوری دام های هوایی عازم منطقه فریدونکنار شدند. اما همزمان با حضور نیروهای یگان محیط زیست مازندران بیش از ۱۵۰ نفر شکارچی همراه با سلاح های خود در محل دامگاه فریدونکنار مستقر شدند تا از ورود محیط بانان و بازرسی از تمامی بخش های دامگاه جلوگیری کنند.
با حضور تعداد زیادی شکارچی مسلح و احتمال بروز درگیری مسلحانه، نیروهای یگان محیط زیست وارد به بخش اصلی دامگاه فریدونکنار نشده و تنها به جمع آوری بخشی ازتورهای هوایی برپا شده در حاشیه دامگاه اقدام نمودند.
مقابله با صیادان و شکارچیان متخلف این منطقه به تنهایی از عهده سازمان محیط زیست بر نخواهد آمد و حفظ این سرمایه ارزشمند طبیعی و ملی نیازمند توجه و حمایت مردم و سازمان های مردم نهاد و اراده جدی مسئولان کشوری و استانی و همراهی سایر دستگاه های تصمیم گیرنده از جمله استانداری مازندران، فرمانداری شهرستان های مربوطه، دستگاه قضائی و نیروی انتظامی است.
تصاویر نیروهای یگان محیط زیست مازندران در حال جمع آوری تورهای هوایی در روز چهارشنبه ۱۳۹۳/۷/۲ نشان می دهد که در پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش منتشر شده است.
Birdwatching

Your lifetime ticket to the theater of nature

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Dorna Mojab

 کد خبر: 2378828  تاریخ مخابره : ۱۳۹۳/۷/۶ - ۰۹:۱۰

حفاظت از شاهراه مهاجرت پرندگان در معرض انقراض تنها با دو محیط بان
یک فعال محیط زیست با اشاره به اینکه تورهای صیادی در فریدون کنار این منطقه را به سیاه چالی برای پرندگان مهاجر تبدیل کرده است، گفت: تنها دو محیط بان از منطقه ای با این وسعت که شاهراه پرندگان مهاجر است حفاظت می کنند.



محمد علی اله قلی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: تمرکز جمعیت های بزرگ پرندگان و نیز غنای تنوع گونه ای آنان در فریدونکنار مازندران این منطقه خاص را تبدیل به منطقه ای بی نظیر و حیاتی برای بقاء پرندگان در سطح جهان کرده است و نمونه ای مانند فریدونکنار و سرخرود در هیچ کجای دیگر جهان وجود ندارد.

به گفته وی، ناامنی دائمی و شدید سایر تالاب های شمال ایران به واسطه حضور شکارچیان (تالاب های مهمی مانند خلیج میانکاله در مازندران و تالاب گمیشان در استان گلستان) و خشک شدن قریب به اتفاق تمامی تالاب های کوچک و بزرگ در سراسر کشور به این تمرکز پرندگان در فریدونکنار بیش از پیش افزوده است و در واقع فریدونکنار را به یکی از آخرین مأواهای باقیمانده برای انواع پرندگان مهاجر در کشور پهناورمان ایران تبدیل کرده است.

به گفته این فعال محیط زیست، در این منطقه پرندگان کمتر به وسیله اسلحه شکار می شوند اما در گروه های بزرگ در دام های هوائی و زمینی گرفتار می شوند. همین نبود صدای تیراندزی دورنمای به ظاهر امنی از این منطقه از ذهن پرندگان ایجاد می کند و موجب جذب پرندگان به این تنها منطقه به ظاهر امن می شود.

این کارشناس حیات وحش اظهار داشت: صدها هزار پرنده مهاجر از انواع پرندگان آبزی، کنار آبزی، غواص، حواصیل ها، درنا، عقاب ها، قوش ها، شاهین ها، جغدها، گنجشک سانان و غیره  هر سال از منطقه فریدونکنار که در قلب شاه راه مهاجرتشان به سمت جنوب تا آفریقا قرار دارد، به عنوان یک ایستگاه استراحت به منظور تغذیه و تجدید قوا و یا به عنوان سرزمینی که نیمی از عمرشان را در هر پائیز و زمستان در آن سپری می کنند، استفاده می کنند.

وی افزود: همچنین گونه هایی مانند اردک سرسفید که بیش از 40 سال است در سطح بین المللی برای آن پروزه های حفاظت تعریف و اجرا می شود در این منطقه بدون هیچ نظارتی طی سال های گذشته شکار می شدند.

این فعال محیط زیست تأکید کرد: اردک مرمری، اردک بلوطی، غاز پیشانی سفیدو بسیاری دیگر پرندگان در معرض انقراض که سال به سال میزان مشاهده آنها به دلیل کاهش جمعیتشان کمتر می شود از دیگر گونه هایی هستند که اسیر تورهای صیادان فریدونکنار می شوند.

وی با بیان اینکه  این بهشت پرندگان در محاصره عده ای خاص و محدود قرار دارد که منطقه را برای صید و استفاده از پرندگان قرق می کنند و کمتر کسی  از حضور میلیونی پرندگان در این منطقه با خبر می شود افزود: بسیاری از دانشمندان، ارگان ها و تشکیلات مرتبط با حفاظت از طبیعت در مقیاس بین المللی از منطقه فریدونکنار به عنوان سیاه چاله ای برای حیات پرندگان مهاجر یاد می کنند.

اله قلی تصریح کرد: اگر چه بسیاری از این پرندگان از گونه های منحصر به فرد و تحت حمایت در جهان هستند اما در بازار پرندگان فریدون کنار بر اساس وزن و میزان چاق و چله بودنشان بین 12 تا 40 هزار تومان هر قطعه فروخته می شود.

وی، حضور به موقع نیروهای حفاظت محیط زیست مازندران در سال جاری در این منطقه و شروع به اقدام برای حفاظتی که سال ها به حال خود رها شده بود را ، با وجود تمامی مشکلات و موانع پیش رو نقطه عطفی از حفاظت از زیستگاه های ارزشمند باقی مانده پرندگان مهاجر و این سرمایه طبیعی جهانی و ملی دانست.

این فعال محیط زیست اظهار داشت: اداره محیط زیست بابلسر  یکی از منفعل ترین ادارات کل محیط زیست بوده و امسال برای نخستین بار در طول چند دهه گذشته مانوری در خصوص مقابله با متخلفانی که قوانین شکار و صید را رعایت نمی کنند انجام داد که در این مانور مئموران محیط زیست با مقاومت شکارچیان مواجه و ناچار به عقب نشینی شدند.

به اعتقاد وی، اما اگر همین بازدیدها چندین بار تکرار شود و تنها اقدامی نمادین نباشد تا حدودی امکان کنترل شکار چیان را فراهم می کند.

این کارشناس حیات وحش یاد آور شد:  اکثر پرندگانی که در اوائل و اواسط پائیز وارد منطقه می شوند جوجه ها و پرندگان نابالغی هستند که برای اولین بار همراه با والدینشان مهاجرت می کنند. این پرندگان که اکثر جمعیت کل پرندگان مهاجر را در این فصل در بر می گیرند هیچ تجربه و مهارتی در برابر تورهای هوائی و دام هایی که در سطح وسیعی از منطقه انتظارشان را می کشد ندارند. علاوه بر اینکه این پرندگان جوان و سایر پرندگان بعد از روزها پرواز و صرف انرژی زیاد به شدت ضعیف و گرسنه شده اند و نیاز به تغذیه فوری دارند.

وی افزود: بدین ترتیب درست در اولین روزهای از راه رسیدن این پرندگان، اوج صید و قتل عام آنان بدون در نظر گرفتن هیچ محدودیتی صورت می پذیرد که مصداق بارز یک نسل کشی است.

علی اله قلی اظهار داشت: از سوی دیگر اوائل پائیز زمان شروع مهاجرت برای گونه های خاص و بعضا کمیابی است که زودتر از جمعیت های اصلی سایر گونه ها وارد منطقه شده و پس از توقفی چند روزه منطقه را به سمت سایر زیستگاه ها ترک می کنند.

این فعال محیط زیست با بیان اینکه خوتکای  ابرو سفید که پرنده ای حمایت شده است از شاخص ترین این پرندگان پیشقراول است گفت:   گیلانشاه بال سفید، اکراس، انواع جغدها و بوتیمار بزرگ که پرندگانی حمایت و حفاظت شده ملی و بین المللی هستند از دیگر پرندگانی هستند که صرفا در اوائل فصل زمستانگذرانی یعنی در پائیز دیده می شوند و در این کارزار صید از زمین و هوا بسیاری از این پیشقراولان نیز اسیر دام ها شده و از بین می روند.

وی افزود: بدون تردید جلوگیری از صید در این زمان خصوصا با دامها و تورهای هوایی، موجب کاهش درصد بالا و قابل توجهی از میزان کشتار پرندگان مهاجر در کل فصل زمستان گذرانی خواهد شد.

اله قلی در پاسخ به اینکه افزایش جرایم شکار تا چه اندازه در کنترل تخلفات در این منطقه موثر است، گفت: در صورتیکه جرایم افزایش یابند حتما باید تعداد مأموران حفاظتی و امکانات و تجهیزات آنها هم افزایش یابد چرا که در غیر اینصورت زد و خورد بین مأموران و شکارچیان شدید تر شده و امکان اینکه جان محیط بانان تهدید شود هم وجود دارد.

http://www.mehrnews.com/detail/News/2378828
Birdwatching

Your lifetime ticket to the theater of nature

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Dorna Mojab

شکارچیان و پرنده‌فروشان دام‌هایشان را در فریدونکنار گسترده‌اند
سیاهچال پرندگان مهاجر

آسمان پر از پرندگان مهاجر همیشه تصویری دلپذیر از طبیعت بود که زیبایی ماندگار را رقم می‌زد.
شاید هر کسی این پرندگان بی‌شمار را ببیند تصور نکند که گروهی در کمین هستند تا به شکارهای خاموش دست بزنند.
به گزارش سایت «دیده بان حیات وحش ایران»با شروع فصل سرما در نیمکره شمالی زمین، پرندگان مهاجر زیستگاه‌های در حال یخ زدن خود را به قصد یافتن غذا ترک و به عرض‌های جنوبی کره زمین و سرزمین‌هایی با اقلیم معتدل‌تر مهاجرت می‌کنند.
امسال نیز با شروع فصل سرما، مهاجرت پرندگان به فریدونکنار آغاز شده است. همزمان با ورود پرندگان خسته و گرسنه به شالیزارهای فریدونکنار در روزهای گذشته، صید و قتل عام پرندگان مهاجر توسط عده‌ای سودجو و منفعت طلب با انواع و اقسام روش‌های ناجوانمردانه از جمله نصب دام‌های هوایی نیز آغاز شده است.  یکی از این روش‌های غیرقانونی و غیراخلاقی، نصب تورهای هوایی یا شب دام است که پرندگان در طول شب و بعضاً حتی در روز بدون هیچ انتخابی در نوع و گونه پرنده در این تورها به دام می‌افتند.
بسیاری از این پرندگان در فهرست گونه‌های حمایت شده و در معرض خطر انقراض قرار دارند که درنای سیبری، قوی فریادکش، قوی گنگ و قوی کوچک، عروس غاز، غاز پیشانی سفید کوچک، غاز پا زرد، اردک مرمری، اردک بلوطی، اردک سرسفید، بوتیمار بزرگ، آنقوت، طاووسک، پلیکان خاکستری، تنجه، اکراس، خودکا ابروسفید، خروس کولی دم سفید و پاشلک بزرگ و انواع پرندگان شکاری و جغدها از جمله آن‌ها هستند.
همچنین تعدادی از پستانداران نیز که همه ساله با ورود پرندگان برای شکار و تغذیه از پرندگان مهاجر در اطراف تالاب تجمع می‌کنند توسط صیادان به دام افتاده و به شیوه بی‌رحمانه‌ای کشته می‌شوند.
این پستانداران که عمدتاً گربه جنگلی، شغال، گورکن و شنگ هستند به دلیل پایین آوردن امنیت دامگاه، توسط صیادان با استفاده از تله‌های مخصوص زنده‌گیری شده و پس از به دام افتادن در تله برای سالم ماندن لاشه جهت استفاده در تاکسیدرمی، با ضربات چوب یا استفاده از سموم حشره‌کش کشته می‌شوند.
بر اساس گزارش‌های دریافتی از استان مازندران، همزمان با ورود پرندگان و آغاز صید غیرمجاز، بازار پرنده فروشان فریدونکنار نیز در حال آماده‌سازی و نوسازی است و فروشندگان این بازار در کمال خونسردی اقدام به رنگ‌آمیزی دیوارها، اعلام شماره تلفن و حتی تجهیز خود به دستگاه کارتخوان کرده‌اند!
این بازار بدون هرگونه نظارت به مرکزی برای فروش انواع گونه‌های جانوری بخصوص پرندگان مهاجر به‌صورت زنده و مرده تبدیل شده است، به طوری که پرندگان و پستانداران صید شده در سایر نقاط استان مازندران و حتی گلستان برای عرضه به این بازار منتقل می‌شوند.
«محمد علی الله قلی» فعال محیط زیست و کارشناس حیات وحش در این باره می‌گوید: تمرکز جمعیت‌های بزرگ پرندگان و نیز غنای تنوع گونه‌ای آنان در فریدونکنار مازندران این منطقه خاص را تبدیل به منطقه‌ای بی‌نظیر و حیاتی برای بقای پرندگان در سطح جهان کرده است و نمونه‌ای مانند فریدونکنار و سرخرود در هیچ کجای دیگر جهان وجود ندارد.
ناامنی دائمی و شدید سایر تالاب‌های شمال ایران به واسطه حضور شکارچیان - تالاب‌های مهمی مانند خلیج میانکاله در مازندران و تالاب گمیشان در استان گلستان - و خشک شدن قریب به اتفاق همه تالاب‌های کوچک و بزرگ در سراسر کشور به این تمرکز پرندگان در فریدونکنار بیش از پیش افزوده و در واقع فریدونکنار را به یکی از آخرین مأواهای باقی مانده برای انواع پرندگان مهاجر در کشور پهناورمان ایران تبدیل کرده است.
صدها هزار پرنده مهاجر از انواع پرندگان آبزی، کنار آبزی، غواص، حواصیل‌ها، درناها، عقاب‌ها، قوش‌ها، شاهین‌ها، جغدها، گنجشک سانان و غیره هر سال از منطقه فریدونکنار که در قلب شاهراه مهاجرتشان به سمت جنوب تا آفریقا قرار دارد، به عنوان یک ایستگاه استراحت به منظور تغذیه و تجدید قوا یا به عنوان سرزمینی که نیمی از عمرشان را در هر پاییز و زمستان در آن سپری می‌کنند، بهره می‌برند.
شهرت و کیفیت منحصر به فرد برنج فریدونکنار نیز مرهون حضور پرندگان مهاجر زمستان‌گذران در این منطقه است. کودیزه شدن و آفت زدایی طبیعی زمین‌ها و افزایش حاصلخیزی خاک شالیزارها به واسطه حضور جمعیت‌های پرندگان، تنها دلیل کیفیت بالای برنج این منطقه است.
محمد علی الله قلی می‌گوید: این بهشت پرندگان در محاصره عده‌ای خاص و معدود قرار دارد که منطقه را برای صید و استفاده از پرندگان قرق می‌کنند و کمتر کسی تا به حال از حضور میلیونی پرندگان در این منطقه با خبر بوده است.
بسیاری دانشمندان، ارگان‌ها و تشکیلات مرتبط با حفاظت از طبیعت در مقیاس بین‌المللی از منطقه فریدونکنار به عنوان سیاهچاله‌ای برای حیات پرندگان مهاجر یاد می‌کنند.
به گفته محمد علی الله قلی، در این منطقه پرندگان کمتر به وسیله تفنگ شکار می‌شوند اما در گروه‌های بزرگ در دام‌های هوایی و زمینی گرفتار می‌شوند. همین نبود صدای تیراندازی دورنمای به ظاهر امنی از این منطقه در ذهن پرندگان ایجاد می‌کند و موجب جذب پرندگان به این تنها منطقه به ظاهر امن می‌شود.
اما امسال حضور بموقع نیروهای حفاظت محیط زیست مازندران در این منطقه و شروع به اقدام برای حفاظتی که سال‌ها به حال خود رها شده بود، با وجود همه مشکلات و موانع پیش رو نقطه عطفی از حفاظت از زیستگاه‌های ارزشمند باقی مانده پرندگان مهاجر و این سرمایه طبیعی جهانی و ملی است.
این کارشناس حیات وحش می‌افزاید: اکثر پرندگانی که در اوایل و اواسط پاییز وارد منطقه می‌شوند جوجه‌ها و پرندگان نابالغی هستند که برای نخستین بار همراه والدینشان مهاجرت می‌کنند. این پرندگان که اکثر جمعیت کل پرندگان مهاجر را در این فصل در بر می‌گیرند هیچ تجربه و مهارتی در برابر تورهای هوایی و دام‌هایی که در سطح وسیعی از منطقه انتظارشان را می‌کشد، ندارند. علاوه بر اینکه این پرندگان جوان و سایر پرندگان بعد از روزها پرواز و صرف انرژی زیاد بشدت ضعیف و گرسنه شده‌اند و نیاز به تغذیه فوری دارند.
محمد علی الله قلی می‌افزاید: بدون تردید جلوگیری از صید در این زمان خصوصاً با دام‌ها و تورهای هوایی، موجب کاهش درصد بالا و قابل توجهی از میزان کشتار پرندگان مهاجر در کل فصل زمستان گذرانی خواهد شد.

   سرشکارچیان مسلح در برابر محیط‌بانان
 نیروهای یگان حفاظت محیط زیست مازندران در اقدامی بموقع و همزمان با آغاز فصل مهاجرت پرندگان با بیش از ۷۰ نیرو چهارشنبه دوم مهرماه برای جمع‌آوری دام‌های هوایی راهی منطقه فریدونکنار شدند.
اما همزمان با حضور محیط‌بانان بیش از ۱۵۰ نفر شکارچی همراه سلاح‌های خود در محل دامگاه فریدونکنار مستقر شدند تا از ورود محیط‌بانان و بازرسی از همه بخش‌های دامگاه جلوگیری کنند.
با حضور تعداد زیادی شکارچی مسلح و احتمال بروز درگیری مسلحانه، محیط‌بانان به بخش اصلی دامگاه فریدونکنار وارد نشده و تنها به جمع‌آوری بخشی از تورهای هوایی برپا شده در حاشیه دامگاه اقدام کردند و به نظر می‌رسید حضور پلیس می‌توانست مانع سرکشی شکارچیان در برابر محیط‌بانان باشد.

http://www.iran-newspaper.com/?nid=5755&pid=13&type=0
Birdwatching

Your lifetime ticket to the theater of nature

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Dorna Mojab


خبر مهم

اعلام موجودیت «کمپین پرواز»
همزمان با آغاز نسل کشی پرندگان مهاجر فریدونکنار/ درخواست همراهی


با همکاری برخی فعالان و دلسوزان از جمله چندین موسسه و گروه مردمی حامی محیط زیست کمپینی برای جلوگیری از ادامه روند کنونی نسل کشی و کشتار حیات وحش در منطقه فریدونکنار ایجاد شده است. در بیانیه اعلام موجودیت این کمپین آمده است:

«تالاب بین المللی فریدونکنار دارای جایگاه ثبت شده در کنوانسیون بین المللی رامسر، جزء یکی از ارزشمندترین زیستگاه پرندگان آبزی در ایران به شمار می رود.
با توجه به اینکه سالانه این تالاب میزبان تعداد بی شماری از پرندگان مهاجر و همچنین گونه های در معرض خطر انقراض کشوری و جهانی است که از ارزش زیستی انکارناپذیری برخوردار هستند، از این رو بر آن شدیم تا برای حراست از حیات وحش کشوردر مقابل نسل کشی پرندگان آبزی تالاب بین المللی فریدونکنار توسط شکارچیان و صیادان غیر مجاز این منطقه اقدام کنیم.
مناطق فریدونکنار، سرخرود و میانکاله از چنان غنای زیستی با ارزشی برخوردار هستند که می توانند به یکی از قطب های پرنده نگری در کشور تبدیل شوند اما در حال حاضر، نبض تعداد زیادی از گونه های در معرض خطر این مناطق توسط شکارچیان،به شماره افتاده است.
از شما دعوت می کنیم تا ما را برای پایان دادن به کشتار، زنده گیری و قاچاق این پرندگان، همراهی و حمایت کنید تا از طریق مشارکت افراد متخصص، علاقه مند و طبیعت دوست این سرزمین، بتوانیم طی اقدامی به هنگام، وضعیت کنونی حیات وحش شمال این سرزمین را از حالت وخیم و شکننده خارج کرده و زمینه ای مناسب برای ارتقای سطح کیفی پاسداری از این گونه های ارزشمند را فراهم سازیم. با توجه به مباحث تخصصی انجام شده، هدف گذاری برای نخستین گام این کمپین، متوقف کردن تعبیه دام های هوایی در سال ۱۳۹۳ خواهد بود.
امید آنکه بتوانیم اقدامات نقض کننده حقوق حیوانات که به صورت چشمگیری توسط صیادان و شکارچیان صورت می گیرد را متوقف سازیم و امنیت را به زیستگاه این پرندگان برگردانیم.
در صورت تمایل به همراهی، برای تعیین زمینه فعالیت مشترک در اولین فرصت:
۱- لوگوی مجموعه مایل به همراهی
۲- تلفن تماس (ترجیحا شماره ای که برای تماس وایبری نیز تنظیم شده باشد.)
۳- ایمیلتان
را به آدرس parvaz.campaign@gmail.com ارسال فرمایید.»

با به اشتراک گذاشتن این خبر ما را در اطلاع رسانی یاری نمایید.
Birdwatching

Your lifetime ticket to the theater of nature

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Dorna Mojab

نامه سرگشاده تشکل های زیست محیطی به ابتکار؛
 درخواست برخورد قانونی، عاجل و قاطع با نسل کشی پرندگان مهاجر در فریدونکنار

جمعی از تشکل های زیست محیطی با ارائه نامه ای به معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان محیط زیست خواستار جلوگیری از نسل کشی پرندگان مهاجر در فریدونکنار شدند.
در این نامه با اشاره به وضعیت خاص منطقه فریدونکنار و با توجه به ورود گروههای پرندگان پیشرو، آغاز کشتار و نسل کشی پرندگان مهاجر مورد توجه قرار گرفته و ۱۵ سوال ویژه از معاون رییس جمهور پرسیده شده است.
متن نامه سرگشاده سمن های زیست محیطی به معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان محیط زیست به این شرح است:

بنام خالق زیبایی ها
سرکارخانم دکتر ابتکار
ریاست محترم سازمان حفاظت محیط زیست
با سلام و عرض ادب،
بدون شک پس از گذشت یکسال از فعالیت دولت جدید از جمله خشنودی­های گروه­های مردمی دوستدار محیط­زیست، گسترش جایگاه مردمی و امکان اظهار نظر و تبادل اطلاعات این گروه­ها با مسئولان سازمان حفاظت محیط­زیست است. تغییر رویه در برخورد با بخش مردمی آنچنان آشکار است که نیاز به هیچ توضیح و تفسیر ندارد. دیدگاه والای شما در برخورد با مواردی چون آلودگی هوا و مقوله شکار حیات وحش نیز چنان تاثیر گذار بوده است که یقینا در تاریخ کشور به عنوان نقطه عطفی ثبت خواهد شد. ما همگی از شما صمیمانه سپاسگزاریم.
همانگونه که مستحضر هستید مبحث صید پرندگان و دامگاه­های منطقه فریدونکنار سال­هاست در لیست مشکلات محیط زیست کشور قرار گرفته و دلسوزان زیادی را متوجه خویش ساخته است. چنین به نظر می­رسد علی رغم همه تلاش­های مردمی و دولتی، معضل کماکان برقرار است و با آغاز فصل مهاجرت می­رود با تکرار دردناک تاریخ دهه­های گذشته شاهد کشتار و نسل­کشی گونه­های بسیاری از پرندگان و حیات وحش در این منطقه باشیم. گروه­ها و موسسات مردمی امضا کننده این نوشتار ضمن سپاسگزاری از حسن نظر شما، درخواست خویش را جهت متوقف شدن روند غیرقابل توجیه کنونی با ارایه سوالاتی برای روشن تر شدن فاجعه مذکور، حضورتان تقدیم می­نمایند. هدف از این مجموعه سوالات، ایجاد موج اطلاع رسانی و همراهی سازمان حفاظت محیط زیست جهت سرعت بخشیدن به اقدامات قانونی موثر در تغییر نگرش برخی مسئولان و تسریع در اجرایی شدن تصمیمات آن سازمان محترم است.
 ­­­­سوالهای گروه­های مردمی از ریاست سازمان محیط زیست کشور در مورد دامگاه­های فریدونکنار:
۱- چرا قوانین جاری سازمان حفاظت ­محیط­ زیست در خصوص صید و شکار در بخش محدودی از کشور(فریدونکنار) متفاوت اجرا می­شود و یا بهتر بگوییم اجرا نمی­شود؟ آیا منطقه فریدونکنار و افراد حاضر تفاوتی با دیگر مناطق کشور دارند؟
۲- آیا بهانه کسب درآمد و معیشت برای عده­ای محدود، می­تواند دلیل قابل قبولی برای رها کردن روند غیرقانونی شکار و صید در محدوده فریدونکنار و در ادامه دست درازی متخلفان به میراث طبیعی کشور و بیت المال باشد؟
۳- آیا افراد دیگر نقاط کشور از جمله دیگر کشاورزان، اجازه دارند با ایجاد دامگاههای مشابه به صید نه تنها پرندگان که سایر گونه های حیات وحش اقدام کنند؟ چرا؟ آیا تفاوتی بین دامگاه­داران و دیگر شالی­کاران و یا کشاورزان کشور وجود دارد؟
۴- آیا سازمان حفاظت محیط زیست از ضمانت لازم جهت اجرایی شدن قوانین مصوبه خویش در خصوص دامگاه­ها و روش­های صید غیر مجاز برخوردار است؟
۵- چرا سازمان حفاظت محیط زیست با باند مافیایی شناخته شده در خصوص صید ، زنده­گیری و قاچاق پرندگان از جمله گونه­های حمایت شده کشوری و جهانی و فروش آن به مراکز نگهداری دولتی و خصوصی برخورد جدی نمی­کند؟ آیا ردپای برخی وابستگان سازمان حفاظت محیط زیست در این بخش احساس می­شود؟
۶- چرا گونه­های حمایت شده و در خطر انقراض جهانی و یا حفاظت شده کشوری آشکارا در انظار عمومی به حراج گذاشته می­شوند؟ چه سازمانی وظیفه نظارت و ایجاد محدودیت­های لازم را برعهده دارد؟
۷- چرا با روش­هایی که به نسل کشی و قتل عام دسته جمعی پرندگان منتهی می­شود با قاطعیت برخورد نمی­شود و موارد زیاده خواهی گروهی متخلف برای عموم مردم شفاف­سازی نمی­شود؟
۸- آیا تهدید به ضرب و جرح و ایجاد رعب و وحشت جهت صید و کشتار غیر قانونی پرندگان توسط عده­ای مشخص، خارج از چهارچوب امنیت ملی کشورمان نیست؟
۹- با توجه به تبدیل تالاب بین المللی کشور(فریدونکنار) و مناطق اطراف به سیاه چاله نسل­کشی پرندگان، تکلیف معاهدات بین المللی چون کنوانسیون رامسر(Ramsar Convention) ، کنواسیون گونه­های مهاجر(CMS)، تفاهم نامه حفاظت از پرندگان مهاجر آبزی اوراسیا-آفریقا(AEWA) و بسیاری دیگر از تعهدات و معاهدات بین المللی و منطقه­ای چیست؟ آیا سازمان حفاظت محیط زیست قصد خروج از این معاهدات را دارد؟ آیا روند کنونی حضور نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست در این معاهدات، سبز نمایی فاجعه جاری در دیدگاه بین المللی نیست؟
۱۰- آیا روند کنونی به آبروی ملی و وجهه جهانی کشور عزیزمان ایران لطمه ای وارد نمی­کند؟ آیا اینگونه عملکرد، مخالف با اخلاق محیط زیستی نیست؟
۱۱- آیا از دیدگاه اخلاقی و شرعی نسل کشی جانوران در معرض تهدید و یا در خطر انقراض و یا حتی غیر حمایت شده، مورد تایید است ؟ آیا این مورد باعث پایین آمدن رتبه زیست محیطی کشور در جهان نمیشود؟ آیا این به معنی دست درازی به حقوق مسلم نسل­های آتی نیست؟
۱۲- با توجه به تسری این ناهنجاری اجتماعی و تخلف آشکار به دیگر نقاط کشور، از جمله استان­های مجاور و یا بعضا دیگر استان­های کشور، مسئولیت این نسل کشی و عواقب بعدی آن با چه ارگان و یا سازمانی خواهد بود؟
۱۳- چرا قانون “از کجا آورده ای؟” در بخش نظارت سازمان حفاظت محیط زیست بر مراکز نگهداری حیوانات جایگاهی ندارد؟ چرا بسیاری از مراکز نگهداری حیات وحش اعم از نیمه دولتی و خصوصی، با خرید جانوران صید و زنده­گیری شده خصوصا در استان مازندران و دیگر استان­های اطراف، به راحتی مجوز لازم برای نگهداری دریافت می­کنند؟ آیا این سبزشویی بارز تخلفات انجام شده و دور زدن قوانین نیست؟
۱۴- در مصاحبه مدیر کل دفتر تنوع ­زیستی و حیات وحش با برخی رسانه­ها، در حاشیه همایش حقوق حیوانات، چنین اعلام شد که سازمان در یک برنامه چند ساله اقدام به تغییر وضعیت کنونی خواهد نمود. در همین راستا بنا به گفته ایشان امسال با اعلام رسمی به استان مازندران، با برپایی هرگونه دام هوایی بطور جدی برخورد خواهد شد. جدای از این مورد که قوانین گذشته و کنونی برپایی این دام­ها را از پایه غیر قانونی می­دانسته­است، آیا شما اجرایی شدن مصوبه قانونی سازمان حفاظت محیط زیست که سال­ها مهجور مانده است را در پاییز و زمستان جاری تضمین می­نمایید؟
۱۵- درخواست جنابعالی از گروه­های مردم نهاد در برخورد با نسل کشی حیات وحش در محدوده فریدونکنار چیست؟
با احترام
گروه پرنده نگری طرلان
دیده بان حقوق حیوانات
کانون محیط بان
انجمن یوزپلنگ ایرانی
Birdwatching

Your lifetime ticket to the theater of nature

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Dorna Mojab

شکار غیرقانونی سالیانه یک میلیون پرنده در فریدون‌‌کنار در گفت‌وگو با یک فعال محیط زیست مطرح شد؛
شکار غیرقانونی سالیانه یک میلیون پرنده در فریدون‌‌کنار
1393-07-08, 09:02.    کد خبر: 209450

در بازار پرندگان فریدون کنار شاهد خرید و فروش غیر قانونی انواع پرندگان مهاجر مانند عقاب طلایی، اردک، جغد و... هستیم و هیچ نظارتی بر این مسئله نمی‌شود.
یک فعال محیط زیست از شکار غیر قانونی سالیانه یک میلیون پرنده در فریدون‌کنار خبر داد.

علیرضا هاشمی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایلنا در مورد صید غیر مجاز پرندگان در منطقه فریدون‌کنار گفت: تمامی افراد اعم از کشاورز، دامدار، کارمند و... باید برای شکار از قانون صید و شکار کشور تبعیت کنند اما برخی افراد دراین منطقه اقدام به صید پرندگان می‌کنند و هیچ نظارتی بر شکار آنها از نظر تعداد و نوع وجود ندارد.

وی با اشاره به اینکه برخی از پرندگان شکار شده گونه‌های تحت حمایت جهانی و کشوری هستند، ادامه داد: متاسفانه سازمان حفاظت محیط زیست تاکنون در مقابله با این صیادان موفق نبوده و در هفته‌های گذشته که ماموران این سازمان برای بازرسی به مناطق شکار رفته بودند با برخورد شکارچیان روبرو شده و نتوانستند از منطقه بازدید کنند.

هاشمی افزود: البته این مسئله جای سوال دارد که چطور می‌شود ضابطان قضایی در این منطقه حضور پیدا کنند و شکارچیان جلوی آنها بایستند و مانع اجرای قانون شوند و پس از آن هیچ اتفاقی برای برخورد با این کار غیرقانونی صورت نگیرد.

مدیر گروه پرنده‌نگری و پرنده‌شناسی طرلان با تاکید براینکه براساس معاهدات بین المللی جلوی این شکار‌های غیرقانونی باید گرفته شود، گفت: در بازار پرندگان فریدون‌کنار شاهد خرید و فروش غیرقانونی انواع پرندگان مهاجر مانند عقاب طلایی، اردک، جغد و... هستیم و هیچ نظارتی بر این مسئله نمی‌شود.

این فعال محیط زیست با بیان اینکه سالانه یک میلیون پرنده در این منطقه شکار می‌شوند، افزود: راهکار مقابله با این مسئله بوجود آمدن عزم ملی در این زمینه و برخورد جدی سازمان حفاظت از محیط زیست است.
Birdwatching

Your lifetime ticket to the theater of nature

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Alireza Hashemi


هشدار یک حقوقدان نسبت به تخریب محیط زیست و کشتار گستردۀ پرندگان مهاجر در فریدونکنار
 مهر ۹, ۱۳۹۳



دیده بان حقوق حیوانات/ محمدرضا زمانی درمزاری*: مهاجرت سالیانۀ پرندگان مهاجر به مازندران و شمال ایران و همراه بودنِ گونه های جانوری مهم،در معرض خطر و انقراض با آنها و کشتار بی رحمانه و غیرقانونی این میراث طبیعی ملی و بین المللی در تالاب های بین المللی منطقه، تاسف بار بوده و مستلزم عزم جدی ملی و بین المللی برای مهار آن و حفظ اساسی حقوق حیوانات و حیات وحش می باشد. پرندگان مهاجر با نسل کشی ،شکار بی رویه و پهن کردنِ تورهای هوایی و دام گذاری های گسترده، قربانی سودجویی ها و نبود مدیریت کارآمد در حفظ محیط زیست و حیات وحش می گردند و آخرین پرواز آنها نیز به ” مرگ در پرواز و اسارت”  می انجامد…!!!

حقوق حیوانات در ایران
 حیوانات، بخشی از جامعه طبیعی و زیست محیطی را تشکیل می دهند و در برقراری توازن در نظام طبیعت، نقش موثر و غیرقابل انکاری دارند.حیوانات به مانند انسان ها از حقوق خاص خویش مانند حق حیات، حق درمان، حق آرامش، حق زیست جمعی، حق پرهیز از هر نوع خشونت، حق پرهیز از هرگونه نسل کشی، حق استفاده از حیات وحش و مانند آنها برخورداند و هرگونه تعدی و تفریط نسبت به آنها یا حقوق آنها، به منزلۀ نقض حقوق آنان محسوب شده و ضروری است، مستوجب مسئولیت باشد. شعر معروف سعدی بوستان با عبارت : ” میازار موری که دانه کش است،که جان دارد و جان شیرین خوش است”، نشان از نگاه ادبی و فرهنگی جامعۀ ایرانی نسبت به حقوق حیوانات و ضرورت احترام به حیات وحش و حفظ حقوق حیاتی و زیست محیطی آنها دارد و آموزه های دینی و مذهبی و انتساب ” ضامن آهو” به حضرت رضا(ع) نیز حکایت از مراتب یاد شده دارد.
با این وجود،نظام حقوقی حیوانات در ایران و جهان سوم،برخلاف جوامع پیشرفته و کنوانسیون های بین المللی گسترده و متعدد و موجود،آغاز تحول و توجه خویش را نسبت به آنها گذرانده و قوانین و قواعد موضوعۀ مقرر در این نظام نسبت به حقوق حیوانات،رضایت بخش نبوده و تضمین کنندۀ حقوق طبیعی و قانونی آنها نمی باشد. همین مهم، یعنی؛ نبود نظام حقوقی و تقنینی مناسب و وجود خلاء های قانونگذاری و در نتیجه، فقدان نظام تضمینات حقوقی و قانونی موثر و همه جانبه، موجبات سوء استفاده هر چه بیشتر جامعه انسانی را نسبت به آنها فراهم آورد و اعمال هر نوع خشونت و بی مهری نسبت به حیات حیوانات، گویی طبیعی و مجاز به شمار می رود!.
در همین ارتباط،به سبب تنوع فوق العاده ای پوشش گیاهی و حیات جانوری ایران، سیاست گذاری های زیست محیطی از اهمیت به سزایی برخوردار است.متاسفانه، این تنوع به سبب شکار و صید های غیرقانونی و بی رویه شدیداً، در معرض خطر قرار گرفته و یا قرار دارد. کشتار بی رحمانه گونه های جانوری مختلف از یک طرف و چرای بی رویه و تخریب جنگل ها و بیشه زارها از طرف دیگر، سبب ویرانی پناهگاه و مامن آن ها شد که این امر صدمه جبران ناپذیری به زیستگا ه های طبیعی ایران وارد کرده است!. با این وجود،اقدامات مقنن در زمینۀ حقوق حیات وحش و محیط زیست مرتبط با آن بسیار محدود و نوعاً به موارد ذیل بوده است :
۱-    مقررات مقرر در قانون مدنی ایران.
۲-    قوانین شکار مصوب ۱۳۳۵ ، شکار و صید مصوب ۱۳۴۶ (همراه با اصلاحات بعدی آن ).
۳-    اصل پنجاهم قانون اساسی از حیث نقش و جایگاه محیط زیست و مسئولیت عمومی در حفظ و حراست از آن.
۴-    قانون حفاظت و بهره برداری از منابع آبزی، مصوب ۱۳۷۴ش.
۵-    قانون مجازات اسلامی(مواد ۲۰۲ تا ۲۰۵، ۳۵۷ تا ۳۶۲، ۶۷۹ و ۶۸۰ درباره جزای اتلاف حیوانات؛ ضمان خسارت های حیوان و دیه جنایت بر حیوان).
۶-    مصوبه جدید شورای عالی حفاظت محیط زیست در مورد تعیین بهای پروانه شکار و صید و بهای جانوران وحشی.
۷-    تعهدات بین المللی دولت ایران در قالب کنوانسیون های بین المللی :
–    کنوانسیون مربوط به تالاب های مهم بین المللی، بویژه تالاب های زیستگاه پرندگان آبزی، رامسر، ۲ فوریه ۱۹۷۱، معروف به معاهده یا کنوانسیون بین المللی تالابها/ رامسر و بازنگری و اصلاحیه مصوب آن در ۳ دسامبر ۱۹۸۲ در پاریس و اصلاحیه مقرر در نشست فوق العاده اعضاء در رجینا(کانادا) در ۱۹۸۷٫
–     قانون الحاق ایران به کنوانسیون تجارت بین المللی گونه های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند(کنوانسیون مربوط به تجارت بین المللی گونه های جانوری و گیاهی وحشی در معرض انقراض یا سایتِس؛معروف به کنوانسیون واشنگتن، ۱۹۷۳ با هدف حفاظت از گونه های نادر و حفاظت از زیستگاه آن ها).
–    قانون الحاق به کنوانسیون حفاظت از گونه های مهاجر وحشی، مصوب ۲۰/۳/۱۳۸۶ مجلس شورای اسلامی.
–    اسناد مصوب کنفرانس استکهلم و ریو. اسناد بین المللی مزبور، مهم ترین وسیله جهت حفاظت از گونه ها گیاهی و جانوری و زیستگاه های آن ها تلقی شود. (۱)
با وجود مقررات مهم مندرج در کنوانسیون های بین المللی موضوع تعهدات بین المللی ایران در زمینه گونه های جانوری و گیاهی وحشی، متاسفانه وضعیت اجرای تعهدات مزبور در کشور نسبت به حیات وحش و محیط زیست مربوطه بسیار تاسف بار می باشد و قوانین داخلی نیز به لحاظ خلاء قانونی و نبود ضمانت های اجرایی و حقوقی مربوطه از بازدارندگی مناسب در جهت حفظ حقوق محیط زیست و حیات وحش برخوردار نیستند. فهرست قرمز اتحادیه بین المللی برای حفاظت از طبیعت، مرتبط با وضعیت حیات وحش و محیط زیست ایران بسیار نگران کننده و تاسف بار است!.(۲)

نقض تعهدات بین المللی دولت ایران و نسل کشی پرندگان مهاجرِ در معرض خطر و انقراض
 پرندگان مهاجر،شکار غیرمجاز گونه های وحشی و تخریب مستمر محیط زیست و حیات وحش در تالاب های بین المللی میانکاله و فریدونکنار  و نواحی سرخرود در مازندران، از زمرۀ اخبار مکرر و مستمر در رسانه ها و سایت های مختلف طی سالیان اخیر می باشند. فهرست ارزشمندی از تالاب های بین المللی ایران در کنوانسیون بین المللی رامسر به ثبت رسیده و از اعتباری جهانی و بین المللی برخوردار بوده و از مهم ترین و اصلی ترین زیستگاههای پرندگان آبزی در ایران و جهان به شمار می روند و هرساله، نیز پذیرای میلیون ها پرندگان مهاجر و گونه های جانوری منحصر و در معرض خطر انقراض به منطقه می باشند.
برخورداری زیستگاههای حیات وحش پرندگان و گونه های جانوری وحشی مزبور از منابع طبیعی و زیست محیطی فراوان ، زمینه ساز مهاجرت سالیانۀ حیوانات مزبور به پناهگاه های حیات وحش در شمال کشور و تقویت اکوسیستم منطقه ای و نقش آفرینی های زیبا و طبیعی از طبیعت مازندران بوده که چشم هر رهگذر و بیننده را خیره و به خود جذب می کند.
حضور گسترده و میلیونی پرندگان مهاجر به تالابهای مزبور در هر سال می تواند مازندران و مناطق مزبور را به یکی از قطب های گردشگری و پرنده نگری در ایران و جهان تبدیل کرده و فرصت های متعددی اقتصادی و معیشتی را برای اهالی بومی و محلی آن در دنیای پُرتلاطم بیکاری و عدم اشتغال فراهم آورد. با این وجود،در سالهای اخیر، تعرض به حیات وحش و محیط زیست منطقه و تخریب عالمانه و عامدانۀ منابع طبیعی و زیست محیطی شمال کشور و تحمیل اسیب های جدی بر حیات تالابهای مزبور و حیات وحش حیوانات، همراه با شکار بی رویه و مخرّب گونه های جانوری مهاجر از سوی شکارچیان غیرمجاز و برخی از بومیان، به اشکال مختلف شکار و درنتیجه،از بین رفتن مستمر و فزایندۀ پرندگان در معرض خطر یا درحال انقراض؛ واقعیت تاسف بار بومی، ملی و بین المللی بوده که نیازمند تدبیری فوری، موثر و مناسب از سوی قوای سه گانه و سازمان ها و نهادهای مربوطه و نیز پیشگیری از ادامۀ هر نوع تعرض نسبت به حیات وحش حیوانات و رعایت و تضمینِ حقوق حیوانات و تعقیب جدی تعهدات بین المللی ایران در کنوانسیون های متعدد گونه های جانوری می باشد.
واقعیات و حقایق موجود و مشهود در تالاب بین المللی فریدونکنار و ناحیه سرخرود،وضعیت دامگاه های انسانی مستقر در آنها و نسل کشی پرندگان مهاجر و گونه های جانوری در معرض خطر، دامنۀ فزایندۀ صیدها و تورهای بزرگ و گروهی در منطقه و شکار بی رویه گونه های جانوری حفاظت شدۀ ملی و پرندگانِ حمایت شدۀ جهانی، همراه با شیوه های نگاهداری غیرمجاز پرندگان به دام افتاده و سلاخی و کشتار بی رویه و بی رحمانۀ آنها و  نیز بازار پُر سود و کسب و کار فروش آنها، بدون هرگونه توجهی به اهمیت و جایگاه حیات وحش و نقش پرندگان مهاجر در معرض خطر و انقراض، را باید بعنوان یک ” فاجعۀ انسانی، زیست محیطی، جانوری و حیات وحش ملی و بین المللی در ایران”  تلقی کرد و آنرا با هزاران آه و تاسف نیز معرفی کرد؟!
به راستی، این است درس های آموخته بومیان و شکارچیان غیرمجاز از آموزه های دینی ضامن آهو؟! این است شیوۀ تاسف بار اجرای تعهدات بین المللی دولت ایران و تعهد دولت یازدهم و دولتهای پیشین  به ” استفادۀ عاقلانه از تالاب ها”، در راستای مقررات مندرج در کنوانسیون بین المللی تالابها/ رامسر؟!
بدیهی است هرگونه بی توجهی از سوی قوای مزبور و مدیران دولتی و رئیس جمهور نسبت به تداوم روند فزایندۀ تخریب محیط زیست و حیات وحش کشور و عدم تعقیب قانونی مرتکبین آنها و شکارچیان غیرمجاز منطقه ای و خارج از آن، مستوجب از بین رفتن تمامی گونه های جانوری وحشی در معرض خطر و انقراض، خروج ایران از دارندگان تالاب های بین المللی مزبور و دارندگان گونه های وحشی منحصر و مهاجر بوده و سبب بروز مسئولیت ناشی از تعهدات بین المللی دولت ایران و از بین رفتن زیستگاههای حیات وحش و امن پرندگان مزبور شده و در این رهگذر نیز، تقابل متعارف بین اهالی بومی و شکارچیان و محیط بانان و مسئولان حفاظت محیط زیست و تالاب های بین المللی مزبور، نیز امری عادی و روزمره خواهد بود.!
دیده بان حقوق حیوانات و سایر فعالان زیست محیطی و حیات وحش ایران با برگزاری اولین همایش تخصصی حقوق حیوانات در ۲۰ شهریور ۱۳۹۳، در روز ملی مبارزه با خشونت علیه حیوانات، در مرکز همایش های بین المللی سازمان حفاظت از محیط زیست بر لزوم رفع خلاهای قانونی مربوط به حقوق حیوانات و حیوان آزاری و لزوم تدوین و تثبیت نظام جامع حقوق حیوانات و حفظ حقوق محیط زیست و حقوق حیوانات و فرهنگ سازی توامانِ مردم و مسئولان در این باره تاکید نموده اند.(۳).
جای بسی تاسف است، با وجود دغدغه ها و تاکیدات برگزار کنندگان این همایش و دستاوردهای جدی و موثر آن، در کمتر از ۲۰ روز از آن تاریخ، با تکرار تعرضات مستمر به حیات وحش و زیستگاههای امن پرندگان، شاهد کشتار بی رحمانه و گستردۀ پرندگان مهاجر و به روز رسانی بازار فروش غیرقانونی پرندگان صید شده در فریدونکنار و نواحی مشابه در شمال کشور بوده و علی رغم غیرمجاز بودنِ شکار آنها و صید گسترده و غیرقانونی گونه های جانوری در معرض انقراض و خطر، برخلاف تعهدات بین المللی دولت ایران و تلاش های نسبی و محدود به عمل آمده از سوی سازمان حفاظت از محیط زیست، دیده بان حقوق حیوانات و سایر فعالان زیست محیطی و حیات وحش ایران، در کمال تعجب و ناباوری، سکوت و مواضع غیرمسئولانه و منفعلانه مسئولان منطقه ای و کشوری و بی اثر ماندن اقدامات به عمل آمده از سوی سازمان و گروههای مزبور نیز مشهود است!.
به گونه ای که دکتر ابتکار در یادداشت منتشره خویش در صفحه فیس بوک خود نیز، ضمن اذعان به مراتب یاد شده و اظهار تاسف از وضعیت موصوف و ناتوانی سازمان حفاظت از محیط زیست در برخورد با وضعیت مزبور!!!، بر لزوم اقدام جدی و موثر از سوی مسئولان منطقه ای و کشوری، به منظور نجات حیات وحش منطقه و تعرضات غیرقانونی به تالاب بین المللی فریدونکنار و مانند آن تاکید داشته است.(۴)
گزارش منتشره از سوی ریاست سازمان  مزبور و سایر فعالان حیات وحش و حقوق حیوانات، حکایت از ” قتل عام و نسل کشی گستردۀ پرندگان مهاجر به تالاب بین المللی فریدونکنار” و آسیب های جدی وارده به گونه های مهاجر در معرض خطر و انقراض، در اثر شکار بی رویه و غیرمجاز در منطقه و تداوم تجارت غیرقانونی پرندگان مهاجر از یکسو و تقابل و برخورد مسلحانۀ شکارچیان و اهالی بومی و منطقه ای ذینفع از شکار و دام های غیرقانونی منصوبه در منطقه و نیز کافی نبودنِ مساعی مسئولان منطقه ای و کشوری برای نجات حیات وحش و حفاظت از زیستگاه طبیعی مزبور دارد.!(۵)
دکتر ابتکار در یادداشت منتشره خویش به مانند حقوقدانان و فعالان محیط زیست و حیات وحش ایران بر لزوم توجه جدی و موثر به وضعیت موجود و حمایت قانونی و کارشناسی از گونه های جانوری مهاجر و رفع هرگونه تعرض و شکار بی رویه نسبت به آنها تاکید کرده و بدان  نیز هشدار داده است. دیده بان حقوق حیوانات نیز در مقام اعتراض به وضعیت تاسف بار مزبور نسبت به تشکیل ” کمپین پرواز” و جلب و جذب همیاران حیات وحش و محیط زیست در این باره اقدام کرده و در مقام تعقیب حقوقی و رسانه ای آن،به اشکال مختلف برآمده است. دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران نیز در اقدامی مشابه بر مخاطرات پیش روی حیات وحش و پرندگان مهاجر و لزوم رفع آن تاکید داشته است(۶).
صرفنظر از خلاء های قانونی موجود در قوانین نسبت به نظام حقوقی حیوانات، به ترتیب مطروحه در همایش مزبور و علی رغم لزوم تدوین و تصویبِ نظام جامع حقوق حیوانات در چهارچوب اصول و هنجارهای بین المللی مربوط به حفاظت از محیط زیست و گونه های جانوری حیات وحش و نیز در راستای تعهدات بین المللی دولت ایران در کنوانسیون های بین المللی مربوطه و تضمین کاملِ رعایت حقوق حیوانات و حیات وحش در ایران از سوی دولت، نمی توان و نباید به بهانۀ مزبور و تا قبل از حصول به نتایج نهایی تصویب قانون مذکور، دست روی دست گذاشت و شاهد تخریبِ روزافزون میراث طبیعی و زیست محیطی منطقه و از بین رفتن مستمر گونه های جانوری مزبور و آسیب های فزاینده و غیرقابل جبران به حیات وحش ایران و پرندگان مهاجر مزبور که از زمرۀ میراث طبیعی جهانی و بین المللی نیز به شمار می روند، بود.! هر یک از شهروندان، دولت و مردم نسبت به این تخریب و تعرضات مستمر و وحشتناک به محیط زیست و حیات وحش کشور، در راستای تکلیف قانونی، عقلی و منطقعی مقرر در اصل۵۰ قانون اساسی تکلیف داشته و نسبت به فرزندان، کودکان و آیندگان نیز مسئول و متعهد خواهند بود.
حقیقت تلخ بومیان و اهالی مازندران
 بسیاری از کشاورزان و بومیان مازندرانی با برداشت محصول شالی و زراعی خویش و پایان یافتن عملیات باغداری و مشاغل مربوطه، با سفر به مشهد، به زیارت ثامن الحج(ع) رفته و آن حضرت را با عنوان ” ضامن آهو” صدا می زند و به ظاهر، با مفاهیم مربوط به ” حقوق حیوانات و حیات وحش” نیز بیگانه نمی باشند.!، اما پس از زیارت و قرار گرفتن در کسوت زندگی و کار روزمره، گویی آنرا، به زودی به بوتۀ نسیان می سپارد و دست به تعرض در طبیعت و شکار بی رویۀ حیات وحش منطقه و عرضه و فروش آنها در بازارهای فریدونکنار و نواحی مجاور می زنند.!
با این وجود، باید دغدغه های معیشت، اقتصاد و اشتغال سنتی و متعارف اهالی بومی و محلی منطقه را جدی گرفت و نسبت بدانها بی تفاوت نماند. بخشی از واقعیت بازار گرم شکار غیرمجاز و تجارت پرندگان مهاجر و صید شده در فریدونکنار و نواحی اطراف،ناشی از واقعیت مزبور بوده که برخورد و تقابل محیط بانان خدومِ با حداقل امکانات و مزایای قانونی مربوطه با اهالی مزبور، به ترتیب مندرج در یادداشت دکتر ابتکار و برخی از فعالان و مدیران محیط زیست و حیات وحش کشور؛چاره کار نخواهد بود.!
بومیان منطقه و اهالی مجاور تالاب های بین المللی مزبور، بیش از هر کسی، حق برخورداری از طبیعت و زیبائی های مناطق اطراف خویش را، جدای از مالکیت آنها نسبت به اراضی و زمین های مورد کشت و کار خویش از حیث حقوقی و قانونی دارند و نباید از این موهبت الهی و طبیعی و حقوق قانونی و مکتسبۀ خویش نیز محروم بمانند، اما به هیچ وجه نیز مجاز به تخریب و تعرض غیرقانونی نسبت به آن و تهدید حیات وحش منطقه و گونه های پرندگان مهاجر آن نخواهند بود.
ضروری است با فرهنگ سازی و آموزش علمی و عملی موثر و کارشناسی شده، زمینه افزایش و آگاهی آنها را نسبت به اهمیت و جایگاه زیستگاههای حیات وحش منطقه و محیط زیست آن فراهم آورد و با استفاده از ظرفیت های طبیعی، زیست محیطی و بومی منطقه، موجبات ایجاد فرصت های شغلی و معیشتی جایگزین و مستمر را برای آنها و فرزندانشان در منطقه فراهم ساخت.
آموزش و فرهنگ سازی گردشگری و تاسیس زیر ساخت های آن و ترویج توریسم پرنده نگری در منطقه با جلب همکاری اهالی بومی منطقه و ایجاد فرصت های درآمدی حاصل از خدمات رفاهی و پشتیبانی گردشگری مزبور برای آنها، زمینه مناسب و سودمندی برای برقراری تعامل مشترک بین مردم و دولت در فریدونکنار و دیگر نواحی مجاور تالاب های بین المللی یاد شده می باشد، به گونه ای که بومیان منطقه ای، خود حامیان پرندگان مهاجر و ناجی آتی آنها  و ” همیار حیات وحش و محیط زیست”خواهند بود و این تدبیر، دیر، نخواهد بود.
مخاطرات پیش روی محیط زیست جانوری و حیات وحش کشور :
اهم خاطرات پیش روی محیط زیست و حیات وحش ایران عبارتند از :
۱-    از بین رفتن و انقراض مستمر و مکرر بسیاری از گونه های گیاهی و جانوری مهم در کشور و هر گونه اقدام جدی و موثر برای احیاء حیات آنها و بازگشت به گذشته.
۲-    ناکارآمدی نظام حقوقی و قانونی محیط زیست و حقوق حیوانات و نبودِ تضمینات حقوقی لازم و همه جانبه.
۳-    تضعیف روز افزون سلامت و امنیت محیط بانان و عدم تامین مالی، حقوقی، قانونی و بیم های لازم و نقش منفی ناشی از آن در روند حفاظت از طبیعت و محیط زیست! تعداد محیط‌بانان کشور ۲ هزار و ۶۸۸ نفر بوده که یک‌سوم نُرم بین‌المللی محسوب می‌شوند. بسیاری از آنها کشته یا مصدوم شده اند و یا فاقد تامین جانی و جسمی لازم در ایفای وظایف حرفه ای خویشند. در شرایطی که محیط ‌بان فاقد بنزین برای ریختن در موتور خود و ملزومات اولیه برای انجام وظایف خویش و فاقد تامینات معیشتی و درآمدی مناسب هستند، انتظار حفاظت از محیط زیست و حیات وحش، توهی تاسف بار و فریبنده بیش نخواهد بود!.
۴-    فقدان مدیریت و برنامه ریزی منسجم و کارآمد در حفاظت و صید حیات وحش.
۵-    تجارت سازمان یافته گونه های گیاهی و جانوری و مخاطرات ناشی از تهدید آنها به گونه های درمعرض خطر یا انقراض در کشور.
۶-    بی توجهی عینی و عملی گسترده نسبت به گونه های وحشی در حال انقراض یا منقرض شده.
۷-    شکار فزایندۀ غیرمجاز و تخریب روزافزون زیستگاه‌ها و عدم کارآمدی سیاست‌های نظارتی دولت در این باره.
۸-     از بین رفتن ۹۰ درصد حیات وحش کشور در ۴۰ سال اخیر و از دست رفتن تعداد ۱۱۶ محیط بان  در ایران،زنگ خطری غیرقابل انکار نسبت به محیط زیست و حیات وحش ایران است.(۷)

نتیجه و دستاورد
 حفاظت از محیط زیست جهانی و نظام توسعه را باید بعنوان یک واحد مشترک در جهان و ایران پذیرفت و بر اهمیت و مراقبت از آن تاکید جدی و همیشگی داشت. باید ” کره زمین را بعنوان وطن خویش” تلقی کرده و جهانی پاک و بدور از هرگونه تخریب یا آسیب نسبت بدان برای همه و حتی، حیات وحش و حیوانات را مد نظر داشت. پیامدهای هرگونه بی توجهی نسبت به این موضوع، از آثار بی رویه تخریب محیط زیست و حیات وحش نیز کمتر نخواهد بود.
باید دانست و دریافت که “… جانوران وحشی در اشکال بی‌شمارشان‌، بخش غیرقابل جایگزین سیستم طبیعی کره زمین را تشکیل می‌دهند که باید برای سعادت بشریت حفظ شوند….باید با آگاهی از ارزش در حال رشد جانوران وحشی ازنقطه نظرزیست محیطی‌، بوم‌شناسی‌، نسل‌شناسی‌، علمی‌، زیبایی‌شناسی‌، تفریحی‌، فرهنگی‌،آموزشی‌، اجتماعی و اقتصادی‌ و….” (۸) در جهت حفظ حقوق حیات وحش و محیط زیست تلاش کرد.
باید امروز، ” فاجعۀ نسل کشی پرندگان مهاجر مورد حمایت و حفاظت ملی و جهانی ” را درک و درمان کرد و دانست و دریافت که، فردا؛ دیر است….!! نجات محیط زیست و حیات وحش تاسف بار و در شُرف نابودی کامل آن نیازمند عزمی ملی و بین المللی و ارادۀ جدی، فوری، موثر و همه جانبۀ قوای سه گانه و مسئولان کشور و همکاری و همیاری مستمر مردم و شهروندان و کارشناسان ذیربط می باشد، والا باید به سان سرنوشت ” شیر ایرانی و ببر مازندرانی”، هزاران آه و تاسف و تاثر خورد که چرا، با نسل منقرض شده و در شُرف انقراض و غیرقابل جایگزین آنها به مانند بسیاری دیگر از گونه های جانوری ارزشمند و مورد توجه جهانی و حمایت های بین المللی مواجه شده ایم؟!.
باید، چشمان را شست و طرحی نو در انداخت؛ تفنگ ها، قلاف شده، اندیشه ها به حرکت در آمده، قوانین به روز و موثر گشته، نظام اجرایی و مدیریتی حفاظت از محیط زیست و حیات وحش منطقه و کشور تقویت گشته، محیط بانان و فعالان محیط زیست و حقوق حیوانات مورد حمایت گسترده قرار گرفته و با مهر و احترام با طبیعت و حیات وحش برخورد کرد و حقوق ذاتی و طبیعی آنها را محترم شمرد و دستان یاری همان بومیان و اهالی محلی شاغل در کشتار بی رویسه پرندگان مهاجر را در جهت حفظ گونه های جانوری و میراث طبیعی منطقه، کشور و جهان فشرد و در جهت ” حفظ حقوق محیط زیست و حیوانات و تحقق توسعه پایدار” در منطقه و ایجاد فرصت های شغلی و اقتصادی جایگزین و راه اندازی ” گردشگری حیات وحش و پرنده نگری” با استفاده از ظرفیت های محلی و بومی منطقه اقدام کرد….
هرگونه بی توجهی، بی احترامی و تخریب محیط زیست و کوتاهی در حفاظت و مراقبت درست و همه جانبه از آن و گونه های گیاهی و جانوری موجود در آن و بی توجهی به حقوق محیط زیست و حقوق حیوانات، به معنای نقض آشکار قانون طبیعت، قوانین مرتبط با حقوق بشر و محیط زیست و توهین و تجاوز نسبت به بشریت و حقوق آنها باید تلقی گشته و مورد برخورد جدی و حقوقی قرار گیرد.
ضروری است؛ آموزش و اطلاع رسانی مستمر و موثر در این رابطه در سرفصل اصلی نظام آموزشی دانش آموزان،دانشجویان و فرهنگ سازی عموم شهروندان و مسئولان  در رسانه ها و مراجع علمی، فرهنگی، دانشگاهی، مدیریتی و تقنینی کشور قرار گیرد و بر آموزش، نظارت، حفظ و اجرای حقوق محیط زیست و حقوق حیوانات و تضمین رعایت آنها نیز در جامعه تاکید گردد.
آموزش و فرهنگ سازی گسترده، مستمر و همه جانبه نسبت به محیط زیست و حقوق حیوانات، تدوین و تصویب نظام جامع حقوق حیوانات، تعامل مستمر و دو جانبه بین گروههای مردم نهاد و فعالان محیط زیست و دیده بان حقوق حیوانات و بر طرف کردن خلاء ها و نارسائی های مشهود و متعدد موجود در نظام حقوقی و تقنینی مربوط به محیط زیست و حقوق حیوانات، همراه با ایجاد مدیریتی هماهنگ و کارآمد در حوزه های مزبور، در راستای توسعۀ پایدار منطقه و کشور و حفاظت از حقوق محیط زیست و حیات وحش مازندران و سایر نقاط ایران، دستاوردهای غیرقابل انکار و مهمی را نسبت به حقوق محیط زیست و حقوق حیوانات با خود ، به همراه خواهد داشت….
Go Birding, Go Wild

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Alireza Hashemi



آیا گرو ه‌های مردم نهاد می توانند مانع از شکار بی رویه شوند
[/b]

کوچ بی‌بازگشت مهاجران
نویسنده : مهتاب جودکی

 صدها هزار پرنده مهاجر آسیایی، هر سال پیش از آنکه سوز زمستان زمینگیرشان کند، مرزهای آسمان را می‌شکافند و بعد از گذشتن از سیبری، خسته، گرسنه و سرما‌زده، در شالیزارهای فریدون‌کنار فرود می‌آیند. بی‌خبر از اینکه برای استقبال‌شان دامگاه‌های هوایی گسترده‌اند. اگر از این دام‌ها جان سالم به در برند هم گرفتار دیگر شکارچیان می‌شوند و در نهایت زنده یا مرده در بازاری حراج می‌شوند. اکنون آغاز پاییز است و پیش‌قراولان پرندگان مهاجر تازه به تالاب فریدون‌کنار رسیده‌اند و گروه بزرگ مهاجران بی‌خبر از کوچ بی‌بازگشت، در راهند. مهاجران قربانی فقط اردک‌ها نیستند، بسیاری از این پرندگان گونه‌های درمعرض خطر انقراض و حفاظت شده‌اند؛ یک میلیون پرنده در هر سال.
 
رد پای قاچاقچیان در تهران
علیرضا هاشمی، مدیرگروه پرنده‌نگری و پرنده‌شناسی «طرلان» درباره کشتار گونه‌های در معرض خطر انقراض و حفاظت شده، می‌گوید: «انواع گونه‌های اردک‌های سرسبز، مرمری، بلوطی، خوتکا، گونه‌های حفاظت‌شده اردک سر سفید، عروس‌غاز، انواع قو و سایر پرندگان کمیاب، بوتیمار بزرگ، پلیکان خاکستری، تنجه، اکراس، خوتکای ابروسفید، خروس کولی دم سفید، پاشلک بزرگ و انواع پرندگان شکاری صید می‌شوند و زنده یا مرده به فروش می رسند.»
سالانه یک میلیون پرنده قربانی می‌شوند که به گفته این کارشناس «هیچ پایشی بر تعداد، گونه‌های صید شده و روش صید و شکار پرندگان صورت نمی‌گیرد و علاوه‌بر این بیشترین شکار در این منطقه بدون دریافت مجوز و با روش‌های غیرقانونی اتفاق می‌افتد که در تمام دنیا به‌شدت با آن برخورد می‌شود.»
مدیر گروه پرنده‌نگری و پرنده‌شناسی «طرلان» تکرار هر ساله مرگ پرندگان در دامگاه‌های هوایی و شکار آنها به روش‌های غیرمجاز دیگر را اشتباهی مرسوم می‌داند که حالا به مناطق دیگر کشور هم کشیده شده؛ استان گلستان، گیلان و حتی استان‌های غیرشمالی. «باب شدن این تخلف کشور را به دامگاهی بزرگ تبدیل می‌کند.»
پرندگان مهاجر؛ زنده یا کشته شده در بازاری در یکی از خیابان‌های اصلی فریدون‌کنار فروخته می‌شوند. مجموعه‌‌داران پرندگان زنده و صاحبان باغ‌های پرندگان از همین‌جا خرید می‌کنند و مهاجران آواره را به اسارت می‌گیرند. با وجود چنین بازاری باند قاچاق حیات وحش در این منطقه شکل گرفته و رد پای این پرندگان حتی به باغ‌های پرندگان استان‌های البرز و اصفهان هم رسیده است. 
 
تخطی از قوانین بین‌المللی
در قوانین محیط‌زیست کشور سه نوع پروانه برای صید و شکار صادر می‌شود؛ پروانه «عادی» برای کسانی که به صورت موردی اجازه صید یک یا دو گونه را پیدا می‌کنند، پروانه «ویژه» برای صید در مناطق خاص و پروانه «انتفاعی» برای کسانی که از این طریق امرارمعاش می‌کنند. اما در همه این پروانه‌ها ممنوعیت شکار صید پرنده‌هایی که حمایت‌شده و لزوم استفاده از ابزارهای مجاز صید قید شده است.در نامه ارسالی به معصومه ابتکار از سه معاهده بین‌المللی یاد شده؛ کنوانسیون رامسر، گونه‌های مهاجر و حفاظت از پرندگان مهاجر اوراسیا و آفریقا. فرهاد دبیری، مشاور ارشد سازمان حفاظت از محیط‌زیست و مدیرگروه حقوق محیط‌زیست دانشکده علوم و تحقیقات قبول این معاهدات را با تعیین مسئولیت‌هایی برای کشور برابر می‌داند: «کنوانسیون 1973 واشنگتن به نام «تجارت بین‌المللی گونه‌های حیوانات و گیاهان در معرض خطر نابودی» درباره اتفاقی که برای پرندگان مهاجر در حال رخ دادن است، صدق نمی‌کند. چون ما این پرندگان را صادر نمی‌کنیم. کنوانسیون رامسر هم به حفاظت از تالاب‌ها مربوط است. ما موظف به حفاظت از تالاب‌ها که زیستگاه اصلی پرندگان مهاجر به‌شمار می‌رود، هستیم اما این هم به طور مستقیم به پرندگان مربوط نیست.»
او از کنوانسیون حفاظت از گونه‌های مهاجر (CMS) به‌عنوان معاهده‌ای که طرف‌های متعهد را به محافظت و مدیریت گونه‌های مهاجر وحشی ملزم می‌کند نام می‌برد: «اگر چه در گیلان مجوزهایی به تعداد محدود برای صید داده می‌شود که مغایرتی با قانون ندارد اما تورهای هوایی تخلف سنگینی است که اگر با آن برخوردی صورت نگیرد به معنی تخطی ما از معاهده بین‌المللی حفاظت از گونه‌های مهاجر است.»
 
  نیروی انتظامی یاری کند
در گذشته صید مرغابی به روش «طشت و سو» مرسوم بود. سالیان سال است عده‌ای از صیادان محلی شب‌های پاییز با ایجاد سروصدا و انداختن نور پرندگان را در پرواز سردرگم کرده و می‌ترسانند و با تورهای بلند دسته‌دار آنها را صید می‌کنند. دبیری می‌گوید: «شکل سنتی صید که کمترین میزان تلفات پرنده را دارد، هنوز در انزلی و گیلان مرسوم است اما در مازندران و به ویژه در منطقه فریدون‌کنار متخلفان به جای استفاده از روش سنتی یا دریافت مجوز برای تفنگ ساچمه‌ای، تورهای هوایی در مسیر پرواز پرندگان برپا می‌کنند که تعداد زیادی از گونه‌های حفاظت‌شده و در معرض خطر انقراض را خفه می‌کند.»
او می‌گوید: «شکارچیان به دنبال صید راحت‌تر هستند و برپایی دام‌گاه‌های هوایی برایشان آسان‌تر است. آنها دام برپا می‌کنند و در قهوه‌خانه‌ها به انتظار می‌نشینند تا پرندگان مهاجر به دام‌شان بیفتند. با وجود اینکه سازمان حفاظت محیط‌زیست همیشه اعلام کرده که صیادان از روش‌های مجاز استفاده کنند اما اهالی فریدون‌کنار هنوز به استفاده از این روش غیرقانونی شکار و صید اصرار و در برابر قانون مقاومت می‌کنند.»
ناصر مهردادی، رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست استان مازندران پیشتر خبر داده بود وقتی روز دوم مهر 1393 بعد از هماهنگی مدیرکل سازمان حفاظت محیط‌زیست مازندران با دادسرا، 70 نفر از ماموران گارد محیط‌زیست برای برچیدن دام‌های هوایی به محل صید پرندگان رفتند با 200 صیاد و شکارچی محلی مسلح به اسلحه و چوب رو‌به‌رو شدند. ماموران به ناچار، چند دام‌‌گاه هوایی را برچیدند و از شکارچیان کمین‌کرده خواستند دست از شکار بردارند و برای جلوگیری از ایجاد درگیری بازگشتند. مهردادی گفته بود: «باید نیروی انتظامی در این مورد به کمک سازمان بیاید.»
 
 
***
 
کمپین «پرواز» برای حمایت از مهاجران
گروه‌های مردمی طرفدار محیط‌زیست، سال‌هاست که در انتقاد به صید بی‌رویه پرندگان مهاجر در فریدون‌کنار، سرخرود و میانکاله فعالیت می‌کنند. آنها با ادامه بی‌توجهی مسئولان، در گروه‌های مختلف به بازارهای غیرمجاز سر می‌زنند و پرندگان زنده را می‌خرند و در تالاب فریدون‌کنار آزاد می‌کنند.
 در آخرین فعالیت این گروه‌ها، کانون محیط‌بان، دیده‌بان حقوق حیوانات، انجمن یوزپلنگ ایرانی، گروه پرنده‌نگری و پرنده‌شناسی «طرلان» و مرکز بازپروری حیات‌وحش «رها» با برداشتن نخستین گام‌ها کمپینی به نام «پرواز» برای انجام اقدامات ترویجی و قانونی برای کمک به مسئولان در برچیدن دامگاه‌های هوایی فریدون‌کنار راه‌اندازی کردند. علاوه‌بر این در نامه‌ای سرگشاده که از طرف گروه‌های مردمی به رئیس سازمان محیط‌زیست کشور فرستاده شد، پرسش‌هایی درباره «نسل‌کشی» در دامگاه‌های فریدون‌کنار، قوانین جاری مربوط به صید و شکار و همچنین معاهدات بین‌المللی که کشورهای طرف قرارداد را به رسیدگی به وضعیت پرندگان مهاجر متعهد می‌کند، پرسیده شد که هنوز پاسخی به آن داده نشده است.
شکارچیان و صیادان می‌گویند: «اگر ما نکشیم، دیگری می‌کشد.» و طرفداران حقوق حیوانات و محیط‌زیست کشتار پرندگان مهاجر در فریدون‌کنار را «نسل‌کشی» می‌خوانند. علیرضا هاشمی می‌گوید: «شکار گونه‌های در معرض خطر نابودی و محافظت شده با آغاز پاییز به دست شکارچیانی که کشتار این تعداد از پرندگان را به‌عنوان راه معیشت خود انتخاب کرده‌اند، شروع می‌شود. تعداد گونه‌های حفاظت‌شده که پیشتر به ایران می‌آمدند، حالا خیلی کمتر شده. برای همین است که ما از عبارت «نسل کشی» استفاده می‌کنیم.»

لینک خبر
http://www.farheekhtegan.ir/?nid=1491&pid=10&type=0
 
Go Birding, Go Wild

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Dorna Mojab

سیاه چاله فریدونکنار آبروی ایران را نشانه گرفته است

گزارش «نسیم» از قتل عام پرندگان مهاجر در تالاب فریدونکنار
ناامنی دائمی و شدید تالاب‌های خلیج میانکاله در مازندران و گمیشان در گلستان و خشک شدن تالاب‌های کوچک و بزرگ در کشور به تمرکز پرندگان در فریدونکنار افزوده است


به گزارش خبرنگار «نسیم»، بوی پاییز که می‌آید مهاجرت پرندگان هم آغاز می‌شود، اما این مهاجرت برای بسیاری از پرندگانی که از منطقه سردسیر سیبری به آسمان ایران و تالاب فریدونکنار می‌رسند به معنای پایان زندگی است.
همزمان با ورود این پرندگان به شالیزارهای فریدونکنار صید و قتل عام پرندگان مهاجر توسط عده‌ای سودجو و منفعت طلب با انواع و اقسام روش‌های ناجوانمردانه از جمله نصب دام‌های هوایی نیز آغاز شده است.
این سودجویی و بی‌قانونی چندین سال است در شمال شرقی کشورمان در حال وقوع است و همچنان ادامه دارد.

چرا پرندگان در آسمان فریدونکنار شکار می‌شوند؟

به گفته محمد علی اله قلی کار‌شناس و فعال محیط زیست تمرکز جمعیت‌های بزرگ پرندگان و نیز غنای تنوع گونه‌ای آنان در فریدونکنار مازندران این منطقه خاص را تبدیل به منطقه‌ای بی‌نظیر و حیاتی برای بقا پرندگان در سطح جهان کرده است و نمونه‌ای مانند فریدونکنار و سرخرود در هیچ کجای دیگر جهان وجود ندارد.
ناامنی دائمی و شدید سایر تالاب‌های شمال ایران به واسطه حضور شکارچیان (تالاب‌های مهمی مانند خلیج میانکاله در مازندران و تالاب گمیشان در استان گلستان) و خشک شدن قریب به اتفاق تمامی تالاب‌های کوچک و بزرگ در سراسر کشور به این تمرکز پرندگان در فریدونکنار بیش از پیش افزوده است و در واقع فریدونکنار را به یکی از آخرین ماواهای باقیمانده برای انواع پرندگان مهاجر در کشور پهناورمان ایران مبدل کرده است.


قانونی که وجود دارد اما اجرا نمی‌شود!!!

علیرضا هاشمی کار‌شناس و مدیر گروه پرنده نگری طرلان در گفتگو با «نسیم» از قوانین موجود برای بازدارندگی این روش می‌گوید وتصریح می‌کند: روش صید و شکار دامگاه داران در فریدونکنار، حتی در قوانین شکار و صید سازمان محیط زیست هم غیر قانونی بودنش مسلم است.
دامگاه داران در کنار شکار اردک‌های خوراکی، گونه‌های در معرض انقراض داخلی و بین المللی را نیز شکار می‌کنند، این شکار یا برای برداشت گوشت یا زنده گیری و فروش آن‌ها است.
دامگاه داران در فریدونکنار افراد خاصی هستند و براساس آماری که درمیان مردم نقل می‌شود، چیزی هول و حوش یک میلیون قطعه پرنده در یک سال توسط دامگاه داران شکار می‌شود.
اینکه خودمان را گول بزنیم که شکار این پرندگان برای معیشت و تامین گوشت است درست نیست چراکه گوشت این پرندگان شکار شده آنچنان گران است که تنها افراد متمول جامعه قادر به تهیه آن هستند، برای مثال گوشت غازهای وحشی با قیمتی بالغ بر ۴۰ هزار تومان به فروش می‌رسد.


دامگاه‌ها در چند سال اخیر هر روز بزرگ و بزرگ‌تر شده‌اند و در حاشیه صید پرندگان خوراکی، پرندگان ارزشمندی نیز در دامشان می‌افتند: فلامینگو‌ها، پلیکان‌ها، اردک‌های وحشی، پرندگان شکاری و....
باید به این نکته توجه کرد که چطور عده‌ای محدود اجازه دارند به صورت غیرقانونی شکار کنند اما شالیکاران و کشاورزان چنین امکانی را ندارند؟
بر اساس گزارشات دوستداران محیط زیست، این بی‌قانونی‌ها و درآمد نامشروع به دلیل عدم مقابله و بازدارندگی در حال تسری به دیگر استان‌های کشور است. گمیشان در گلستان و شهرهای گیلان هم اکنون درگیراین مساله هستند و این بی‌قانونی در حال حرکت به سمت تمامی کشور است.
با وجود اینکه قوانین صید و شکار در کشور به صراحت این روش شکار را نفی کرده است اما معلوم نیست چرا با این روش مقابله نمی‌شود.

محیط زیست به تنهایی قادر به کنترل نیست

در چند هفته گذشته سازمان محیط زیست برای اولین بار با همراهی ۷۰ نیروی یگان حفاظت و محیط‌بان به منطقه فریدونکنار و به جمع آوری دام‌های هوایی پرداخت.
گزارش‌های منتشر شده از این مانور حاکی از آن است که شکارچیان فریدونکناری مسلح در مقابل نیروهای محیط زیست ایستادند و محیط زیستی‌ها برای اینکه فضای منطقه امنیتی نشود تنها به جمع آوری تعدادی از دامگاه‌های غیرمجاز اقدام کرد.
پس از این حرکت نمادین، معصومه ابتکار رییس سازمان محیط زیست، در وبلاگ شخصی‌اش ضمن حمایت از این برخورد تاکید کرد: مقابله با این تخلف گسترده با همکاری نیروی انتظامی ممکن است و در غیر این صورت سازمان محیط زیست به تنهایی قادر به مقابله نخواهد بود.

تبعاتی که این تخلف در بعد بین المللی برای ایران خواهد داشت

کنوانسیون حمایت از پرندگان مهاجر، یک کنوانسیون بین المللی است که ایران هم در آن حضور رسمی دارد. این کنوانسیون برای حمایت از پرندگان مهاجری شکل گرفته است که در مسیر مهاجرتشان به مخاطره می‌افتند.
علیرضا هاشمی تصریح می‌کند: بزرگ‌ترین و مهم‌ترین مخاطرات موجود برای پرندگان مهاجر، شکار است. آنچنان که از شواهد پیداست پرندگان مهاجری که از منطقه سیبری که یک منطقه بکر و کم خطر برای پرندگان محسوب می‌شود از شمال شرقی ایران به آسمان فریدونکنار وارد می‌شوند، در چند سال اخیر به محض ورود به دست دامگاه داران قتل عام می‌شوند. با این روند تمامی فعالیت‌های جهانی برای حفاظت از گونه‌های در معرض انقراض با رسیدن به ایران ناموفق می‌ماند.
این هجمه به طبیعت باعث سقوط رتبه حفاظتی محیط زیست ایران و از میان رفتن آبروی بین المللی کشورمان خواهد شد.

مقاصدی که پرندگان به دام افتاده می‌روند

پرندگانی که به دام دامگاه داران می‌افتند، مثل اردک‌های وحشی در بازار به عنوان گوشت خوراکی به فروش می‌رسند.
اما بسیاری از این پرندگان در فهرست گونه‌های حمایت شده و در معرض خطر انقراض قرار دارند مثل قوی فریادکش، قوی گنگ و قوی کوچک، عروس غاز، غاز پیشانی سفید کوچک، غاز پا زرد، اردک مرمری، اردک بلوطی، اردک سرسفید، بوتیمار بزرگ، آنقوت، طاووسک، پلیکان خاکستری، تنجه، اکراس، خودکا ابروسفید، خروس کولی دم سفید و پاشلک بزرگ زنده گیری می‌شوند و به باغ‌های پرندگان کشور که چند سالی است رونق زیادی گرفته‌اند، مراکز نگه داری و خرید و فروش حیوانات فروخته می‌شوند.
حتی پرندگان شکاری هم از دست این شکارچیان در امان نیستند و پس از گرفتاری در دام‌ها، وارد باندهای خرید و فروش می‌شوند.


با وجود مانور نیروهای یگان حفاظت محیط زیست، امسال هم آسمان فریدونکنار پراز دام‌های هوایی شده، و بازار پرنده فروشان فریدونکنار هم با رونق قبلی در حال داد و ستد گونه‌هایی است که با قیمت‌هایی گزاف، آبروی کشورمان را به ارزانی می‌فروشند.
مسوولان انتظامی کشور هم باید پاسخگوی این وضعیت اسفبار و سیاه چاله گونه در منطقه فریدونکنار باشند.
اگر عضو کنوانسیون حمایت از پرندگان مهاجر هستیم، چرا هیچ گونه مقابله‌ای به صورت جدی صورت نمی‌گیرد و نیروی انتظامی برای جمع آوری دامگاه‌ها برنامه‌ای ارائه و اجرا نمی‌کند؟ و اگر قوانین و هنجار‌ها در کشورمان موجود است چرا با روش غیرقانونی مقابله نمی‌کنیم؟

گزارش از سمیرا خباز

لینک خبر: http://www.nasimonline.ir/detail/News/935699/159
Birdwatching

Your lifetime ticket to the theater of nature

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


peregrine

دوستان مگه یگان حفاظت محیط زیست زیر نظر پلیس پیشگیری فعالیت نمیکنه؟ با اسلحه جلوی مأمور قانون وایمیستن؟؟ این از اتفاقات 88 کمتره؟؟ خیلی مشکوکه، اطلاع دارید که سود فروشش کاملاً منحصر به مردم محلیه یا نه؟؟
سعید گله داری