تالار گفتگو پرنده نگری و پرنده شناسی

دلیجه نر و ماده

اصغر محمدی

دلیجه نر و ماده
« : ژانویه 16, 2012, 09:22:38 pm »
با سلام

عکس اول و دوم (جنس نر و ماده دلیجه) مربوط است به 20 فروردین سال 89 ، مکان : مشکین شهر، دلملر
هر دو عکس در یک روز آفتابی و در فصل جفت یابی دلیجه ها  و روی سه پایه و با لنز مهندس برهانی عزیز گرفته شده
عکسها اگزیف دارند

عکس سوم هم از زیستگاه فصول گرم این پرندگان (معروف به دلملر) است که هر ساله محل زادآوری  15-16 دلیجه بالغ است. این صخره بواسطه اینکه در سالیان گذشته محل عبور دادن آب زراعی کشاورزان بوده ، پر از حفره های به هم پیوسته کوچک و بزرگ است و شاید از آن رو باشد که مورد توجه دلیجه ها ، جغدهای کوچک ، سبزه قبا ، کبوتر کوهپایه ، کلاغ گردن بور ، کمرکولی و حتی آگامای قفقازی است. در چهار سال قبل جمعیت جغدها بیشتر بود که در سالهای اخیر دلیجه ها جای آنها را گرفته اند البته زاغی ها مزاحم همیشگی آنها هستند  >:( ، امسال طبق شمارش نصف و نیمه ای که داشتم 6 دلیجه نابالغ به این جمع افزوده شده بودند.
بالای صخره باغ یکی از روستائیان است که از دو سال پیش با نشان دادن تصاویر شکار موشها توسط دلیجه ها و توضیح فواید دلیجه ها در کنترل جمعیت موشها ، متقاعدش کرده ام حتی المقدور از سمپاشی درختان بالای تپه خودداری کند. ساختار صخره هم به گونه ای است که هر آن احتمال ریزش سنگ می رود و از این رو کسی نزدیک صخره نمی رود ... 




كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


the owl

پاسخ : دلیجه نر و ماده
« پاسخ #1 : ژانویه 16, 2012, 10:06:58 pm »
استاد خیلی لذت بردم از توضیحات. میدونستم جغد ها و دلیجه ها با هم کنار میان و خونه ی نزدیک بهم دارن ولی این که فاصله ی خونه هاشون با هم بیش از چند متر نشه خیلی برام جالب بود. و این که به هممون یاد دادید چقدر ساده میشه به کشاورزان این چیزا رو یاد داد:)
ایمان ابراهیمی
در کشوری زندگی میکنم که مردمش به جای نام حیوانات طعم گوشتش را میشناسند

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


غزال ادیب هاشمی

پاسخ : دلیجه نر و ماده
« پاسخ #2 : ژانویه 16, 2012, 10:53:39 pm »
عکس هاتون واقعاً زیباست. :)
می شه بپرسم چطور دلیجه های اون منطقه رو می شمرید؟

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


اصغر محمدی

پاسخ : دلیجه نر و ماده
« پاسخ #3 : ژانویه 16, 2012, 11:45:41 pm »

می شه بپرسم چطور دلیجه های اون منطقه رو می شمرید؟

با سلام
ممنون به خاطر این سوال ، حقیقتش به دلیل شباهت بسیار دلیجه نه از روی چثه و نه از روی وضعیت بالها و دم ، نمی شود به راحتی از هم متمایزشان کرد. یک مدتی برای خودم هم مساله بود هر چند جواب ساده ای داشت.به واسطه نزدیکی فاصله این محل (حدود 8 کیلومتر)از چهار سال پیش در فصول بهار و تابستان مرتب به این منطقه می روم علی الخصوص در ماه فروردین و اوایل اردیبشهت که فصل جفت یابی دلیجه هاست سعی می کنم هفته ای حداقل سه بار به آنها سر بزنم. روال جفت یابی شان هم به این صورت است که پرنده نر با طعمه روی سنگی می نشیند و سر و صدا می کند تا جنس ماده را جذب کند. طعمه معمولا موش است در بعضی موارد هم مارمولکهای کوچک ، هر چند دو جفت دلیجه کوچکی که در آن منطقه در دو سال اخیر دیده ام از ملخ به عنوان طعمه استفاده می کنند.
دلیجه ها و مارمولک :

دلیجه ها و موش :

دلیجه کوچک و ملخ :


 در این مواقع شاید شمارش دقیق میسر نباشد ولی پس از جفت یابی که لانه ها مشخص می شود و جنس ماده فعال نیست و فقط جنس نر شکار می کند ، از روی تعداد لانه ها به راحتی می شود تعداد دقیق دلیجه ها را حدس زد که هشت لانه را شمردم، شش لانه دلیجه معمولی و دولانه دلیجه کوچک ، البته این آمار امسال بود.



تعداد نابالغ ها هم به دلیل اینکه اوایل (خرداد و تیرماه) قدرت پرواز ندارند و از ترس زاغی ها همیشه در لانه هایشان می مانند قابل تشخیص است خوشبختانه به پخش صدا هم جواب می دهند و تا لبه لانه ها می آیند که امکان عکاسی از آنها میسر می شود.




كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


غزال ادیب هاشمی

پاسخ : دلیجه نر و ماده
« پاسخ #4 : ژانویه 17, 2012, 12:06:48 am »
پاسخ شما و تصاویری که گذاشتید بسیار جالب بود :) خیلی ممنونم

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


reza_aliasl

پاسخ : دلیجه نر و ماده
« پاسخ #5 : ژانویه 17, 2012, 12:24:00 am »
آقای محمدی عزیز سه چیز نظر منو جلب کرد:
اول تصاویر زیبای شما با شفافیت بسیارخوب
دوم توضیحات خوبی که در مورد رفتار این گونه به همراه تصاویر شرح دادید.
و سوم کار بسیار مهم شما در فرهنگ سازی و حفظ این گونه ارزشمند و ایجاد آگاهی در منطقه است.طرف دار طبیعت بودن یعنی همین...!
لذت بردم.
هرمخلوقی نشانی از خالق دارد.پرندگان شکاری ترجمان شکوه و زیبایی خداوند هستند

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند: