تالار گفتگو پرنده نگری و پرنده شناسی

سوال: سهم آب پرندگان در آبیاری قطره ای؟

ghasempouri

سلام دوستان
این پرسش با هدف رفع مشکلات باغدارانی می باشد که در برخی استان ها آبیاری قطره ای درختان مثمره را شروع کردند اما در همان ابتدا بخاطر خسارت ناشی از پرندگان از ادامه آن منصرف شدند.
لوله هایی که برای سیستم آبیاری قطره ای بکار می رود از جنس پلی اتیلین و به رنگ سیاه می باشد. ضخامت لوله ها بسته به قطر آن متغیر است و اغلب 1 تا 3 میلیمتر می باشد. در بسیاری از باغات تنها پس از چند هفته از لوله گذاری، زاغچه های تشنه اقدام به سوراخ کردن لوله ها می کنند تا رفع تشنگی کنند. متاسفانه بیم آن می رود که برخی باغداران با مسموم کردن پرندگان بخواهند جلوی ضرر و زیان را بگیرند. اینکه این پرنده باهوش آب درون لوله را کشف کرده و چقدر برای سوراخ کردن لوله ها همت به خرج داده بحث دیگری است. ممنون می شوم اگر با پاسخ به سوالات زیر و هر گونه پیشنهادات در رفع مشکل همکاری نمائید:

1- آیا نصب آبخوری (یا احداث آبشخور) برای باغاتی که لوله هایش توسط زاغ ها سوراخ شده از این ببعد مانع ادامه این رفتار در زاغ ها می شود؟
2- برای تامین آب مورد نیاز انواع مختلف پرندگان چه طرحی از آبخوری را پیشنهاد می دهید؟ یا آبشخور که آب هر دو گروه پرندگان و پستانداران را تامین کند؟
3- با توجه به قلمرو و گستره خانه پرندگان در استان های مرکزی ایران (قم، یزد، اصفهان، فارس، اراک و ...)، فاصله متوسط بین آبخوری ها چقدر پیشنهاد می شود؟ مثلا در هر 10 هکتار چند آبخوری یا آبشخور؟

هر کدام از نظرات ارزشمند شما کمکی خواهد بود در پاسخ به پرسش های دوست بنده آقای حسن حبیبی متخصص آبیاری

توضیحات تکمیلی:
همه می دانیم وضعیت بی آبی فلات ایران و پایین رفتن سطح آب زیرزمینی در اغلب حوضه ها (غیر از نوار شمال کشور) طی این سالها چقدر وخیم بوده است. حتی در برخی مناطق ایران سالانه 5 متر کاهش سطح آب زیر زمینی گزارش شده. در نظر بگیرید اگر یک درخت میوه نیاز به 200 لیتر آب در طول سال داشته باشد آبیاری با روش های سنتی حدود 10 برابر یعنی 2000 لیتر آب را در کانال ها بصورت تبخیر، نشت آب و ... به هدر می دهد. آبیاری قطره ای می تواند مانع اتلاف منابع آب شود اگر مشکلات اجرائی آن رفع گردد.
سید محمود قاسمپوری

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


mohsenmallah

سلام

1- بله می شود، اگر فقط برای خوردن آب این کار را انجام می دهند.
2- نیاز به بررسی و مطالعه طرح های صورت گرفته در کشورهای دیگر.
3- نیاز به بررسی و مطالعه کارشناسی.

اگر می شود در زمین هایی که شرایط سختی از لحاظ موقعیت و کوهستانی بودن ندارند از روش های دیگر استفاده شود. آبیاری قطره ای هزینه های زیادی دارد که اصولا در مناطق دیگر دولت به آنها یارانه می دهد. با توجه به اصول کشت کشورهای موفق در این زمینه می توان الگو برداری کرد. گاهی از سیستم میکرو به جای قطره ای استفاده می شود. البته رطوبت خاک در آبیاری مهم است.

با دوربین به شکار پرندگان میروم

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


ghasempouri

ممنون از پاسخ شما
اگر دوستان تصویر یا مطلبی دارند ممنون می شوم
سید محمود قاسمپوری

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


Alireza Hashemi

سلام و عرض ادب خدمت جناب آقای دکتر قاسمپوری عزیز
آقای دکتر شنیدم روشی برای آبیاری قطره ای وجود دارد که لوله ها در زیر زمین قرار دارند شاید این روش مناسب تر باشد. البته من طراحی آبشخور را در همه حال خوب میدانم چرا که خیلی از معضلات ما هم حل میشود.
در مورد تعداد و فاصله آبشخورها فکر میکنم منطقه به منطقه با توجه به فون منطقه شاید کمی متفاوت باشه منظورم رفتار جابجایی و فاصله جابجایی معمول گونه های غالب منطقه است. نکته بعدی که قصد دارم بگم اینکه بجز زاغی گونه دیگری هم بصورت افت برای این مورد دیده شده؟ اگر فقط زاغی مشکل است شاید بتوان برروی رفتار شناسی گونه کار کرد.
Go Birding, Go Wild

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


amir alimoradian

سلام خدمت آقای دکتر و همه دوستان
فقط یک نکته رو در مورد آبخوری پرندگان میخوان بگم. صدای برخورد قطرات به سطح آب یا کلا صدای آب در جلب پرنده برای آبخوردن موثره و اگر بشه این نکته رو در آبخوریها لحاظ کرد، مفید خواهد بود.
پیرو کامنت آقای هاشمی، من فیلمی رودیدم که در منطقه ای از ایران کشاورزها همین مشکل رو با دارکوبها داشتن.
نکته ی کوچکی دیگه ای هم در مورد آبشخورهایی که آب هر دو گروه پستانداران و پرندگان خصوصا کبک و تیهو رو تامین کنه، اگه کناره های آبشخور دارای شیب باشه خیلی بهتره، چون همیشه شاهد تلفات و خفه شدن جوجه های کبک و تیهو در آبشخورها هستیم و وجود شیب در کناره های آبشخور این مشکل رو برطرف میکنه، علاوه بر این که همین مسئله به پرندگان امکان آبتنی رو هم میده.

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


peregrine


صدای برخورد قطرات به سطح آب یا کلا صدای آب در جلب پرنده برای آبخوردن موثره و اگر بشه این نکته رو در آبخوریها لحاظ کرد، مفید خواهد بود.

نکته ی کوچکی دیگه ای هم در مورد آبشخورهایی که آب هر دو گروه پستانداران و پرندگان خصوصا کبک و تیهو رو تامین کنه

درود به اساتید گرامی

بنده با جناب علیمرادیان موافقم، چون داخل یک زمین کشاورزی از اقوام بنده که قسمتیشو درختکاری کردند؛ یک شیر آب کوچک رو عمداً کمی باز میگذارند تا برای پرندگان چکه کند. جالبه که هر روز صبح کلی تیهو و کبک و چکاوک و... میان اونجا. حرکت آب مهمه چون انعکاس نور داخل آب مؤثرتره. دوستانی که بیشتر به کوه میروند متوجه منظور بنده میشوند. کمی انعکاس نور و رشد گیاهان خودرو نشونه ی مهمی برای پرندگان درمورد آب هست.


روشی برای آبیاری قطره ای وجود دارد که لوله ها در زیر زمین قرار دارند شاید این روش مناسب تر باشد. البته من طراحی آبشخور را در همه حال خوب میدانم چرا که خیلی از معضلات ما هم حل میشود.
در مورد تعداد و فاصله آبشخورها فکر میکنم منطقه به منطقه با توجه به فون منطقه شاید کمی متفاوت باشه منظورم رفتار جابجایی و فاصله جابجایی معمول گونه های غالب منطقه است. نکته بعدی که قصد دارم بگم اینکه بجز زاغی گونه دیگری هم بصورت افت برای این مورد دیده شده؟ اگر فقط زاغی مشکل است شاید بتوان برروی رفتار شناسی گونه کار کرد.


جناب هاشمی منظورشون روش تزریقی هست. نمونه هایی که بنده دیدم همشون لوله ها روی زمینه، ولی قطرات آب بجای اینکه روی زمین بریزه، داخل یک لوله بزرگتر میچکه که انتهای لوله 30 سانتی متر داخل خاک هست. با اینکار سطح خاک همیشه خشک میمونه و علف هرز رشد نمیکنه ولی کنار ریشه ی درخت همیشه خیس میمونه و تبخیر نزدیک به صفر میرسه...

تعداد آبشخور هم فکر نکنم خیلی بخواد، با پوشش گیاهی سبزتر از محیط و انعکاس نور و یک کم رعایت حریم و خلوتی محل؛ باعث میشه از فواصل دور پرندگان به محل بیان...
سعید گله داری

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند: