تالار گفتگو پرنده نگری و پرنده شناسی

چکاوک سر دم سیاه - منطقه حفاظت شده خارتوران

Dorna Mojab

در تاریخ 19 تیر ماه 1395 به همراه خانم میترا گلستانی در منطقه ای با زیستگاه دشتی به نام کلاته شیخ واقع در پارک ملی توران، موفق به عکاسی از یک گونه چکاوک شدیم که در آن موقع چکاوک بیابانی شناسایی شد.
ولی پس از بررسی مجدد عکسها به شناسایی اولیه مشکوک شدیم و بعد از مشورت با اعضای محترم کمیته ثبت پرندگان ایران: آقایان خالقی زاده، محمد توحیدی فرد و علی سنگچولی و همچنین آقای آرش حبیبی آزاد، بعد از حدود یکماه و نیم، شناسایی این چکاوک نهایی شد.
روز گذشته جناب آقای خالقی زاده که زحمت مکاتبه با پرنده شناسان خارجی را کشیده بودند، اعلام کردند چکاوک سردم سیاه توسط آقایان درک اسکات و مگنوس اولمن تایید شده است.
ضمن تشکر از همه عزیزانی که در این مدت برای شناسایی این گونه وقت صرف کردند، لازم به توضیح است طبق آمار و اطلاعاتی که جناب آقای خالقی زاده در اختیار بنده گذاشتند، این گونه در زمره پرندگان کمیاب ایران قرار نگرفته است، ولی ظاهراً آمار مشاهده و ثبت آن در ایران خیلی زیاد نیست!

عکسهای ثبت شده از چکاوک سردم سیاه نابالغ














Birdwatching

Your lifetime ticket to the theater of nature

كاربراني كه از پست شما تشكر كرده اند:


peymandarsad

عکس های بسیار زیبایی بود
سپاس از شما
به نام خداودند نام و خرد

seosho

چکاوک
(قـُبـره ) پرندگانی خوش آواز باپر وبال رگه رگه وقهوه‌ای رنگ هستند که اغلب درحال پرواز آواز می‌خوانند. روی زمین بیشتر راه می‌روند یا می‌دوند. معمولاً ناخن انگشت عقبی پای آنها دراز، راست ونوک تیز است. اغلب بطور دسته جمعی دیده می‌شوند. جز در مورد استثنائی. نر وماده آنها همشکل است. روی زمین آشیانه می‌سازند. از دانه‌ها، حشرات ونرم تنان تغذیه می‌کنند.
چکاوک
چکاوک

جفت گیری و تخم گذاری

پس از جفت گیری چکاوک ماده مابین ۴ تا ۵ تخم می‌گذارد که به رنگ خاکستری با علائم قهوه‌ای زیتونی است. چکاوک ممکن است در یک فصل دو جوجه پرورش دهد. چکاوک روی زمین ومیان بوته‌های کوتاه لانه می‌سازد
انواع چکاوک
پرنده چکاوک انواع متعددی دارند که به شرح زیر می‌باشند
چکاوک سهره‌ای
چکاوک سردم سیاه
چکاوک هدهد (أم سالم)
چکاوک پنجه کوتاه
چکاوک هیوم
چکاوک طوقی
چکاوک هندی
چکاوک گندم زار
چکاوک بال سفید
چکاوک سیاه
چکاوک شاخدار
چکاوک کاکلی
چکاوک آسمانی
زیستگاه
بیابانهای سنگلاخ ودامنه‌های صخره‌ای کوهستانی را ترجیح می‌دهد واز بیابانهای ماسه‌ای باز دوری می‌جود
پراکندگی
بومی وفراوان است. خانواده چکاوک عمدتاً در نیمکره شرقی زندگی می‌کنند شاید معروفترین چکاوک، چکاوک آسمانی است که در سراسر اروپا ونواحی معتدل آسیا زندگی می‌کنند. بلندیش به ۱۸ سانتیمتر می‌رسد. پوشش پشتی رنگ پرهایش قهوه‌ای تیره‌است. چکاوک آسمانی معمولاً لانه اش را روی زمین میان کشتزارهای باز می‌سازد. ممکن است در ساختن لانه از علف ، مو ، تکه‌های پارچه وغیره استفاده نماید. چکاوک آسمانی بواسطهٔ آوازه خوان هنگام پرواز شهرت دارد. مردم اغلب آواز آنها را هنگام پرواز می‌شنوند
چکاوک هدهد
چَکاوَک هُدهُد (نام علمی: Alaemon alaudipes) پرنده‌ای دانه‌خوار و حشره‌خوار با منقاری بلند و خمیده، دشتی و بومی، مخصوصاً در مناطق نیمه‌بیابانی که مملو از درختچه است و تلماسها، و احیاناً در تلماسهای ساحلی، و دره‌های کوهستانی و مناطق باز و سنگلاخی دیده می‌شود. پرنده چکاوک هدهد اندکی از چکاوک بزرگ‌تر است. این پرنده در فصل‌های مختلف در دشت و صحرای کشور قطر زیاد دیده می‌شود. عموماً پرنده‌ای بومی است و تقریباً در سایر مناطق شبه جزیره عربستان وجود دارد
مشخصات پرنده چکاوک هدهد
طول تقریبی پرندهٔ چکاوک هدهد ۲۰ سانتیمتری است با بدنی نسبتاً لاغر، سطح پشتی چکاوک هدهد به رنگ خاکی مایل به خرمایی با لکه‌های سیاه، باکناره‌های سیاه که شهپرهای آن رفته رفته از وسط به کنار کوتاهتر است. در کنار گردنش لکه‌ای مرکب از رگه‌های سفید وسیاه تو هم است. قسمت زیر بدنش مایل به سفید و پر زیر دمش به رنگ سیاه است. منقاری دراز وکمی خمیده، وطول منقارش ۴ سانتیمتر می‌باشد. بالهایش مانند بالهای هدهد مخطط سیاه وسفیده و پاهایش بلند است. از منقارش برای حفر در زمین برای ایجاد لانه، وکسب غذا استفاده می‌کند
پرنده نر
پرنده نر آوازی کشیده مانند صدای (نای) از خود صادر می‌کند به هدف اینکه توجه پرنده ماده به خود جلب کند. در ارتفاع ۲۰ متری پرواز می‌کند، هنگام پرواز با بالهای باز و کشیده اش حرکاتی آکروباتیک ایجاد می‌کند وبه سرعت از بالای به سوی زمین می‌آید، بالهایش هنگام پرواز به ۴۱ سانتیمتر می‌رسد. در تلماسه‌ها بیشتر دویدن به پرواز ترجیح می‌دهد. پاهای بلندش به وی کمک می‌کند که شکمش به ریگ گرم صحرا نخورد، چون این پرنده در تلماسه می‌دود، وباز می‌ایستد اطراف خودش نگاه می‌کند، و دوباره به دویدن ادامه می‌دهد
موسم تخم گذاری
موسم تخم گذاری و جفت‌گیری پرنده «چکاوک هدهد » معمولاً از اواخر فصل بهار و اعتدال بهاری آغاز می‌شود و تا اواخر پائیز ادامه دارد. پرنده ماده از ۲ تا ۳ تخم می‌گذارد، مدت یک هفته روی تخمها می‌خوابد سپس جوجه‌ها از تخم بیرون می‌آیند. تا مدت ۴ روز توانایی بینایی ندارند. اگر احساس خطر کرد، ویا عابری به لانه اش نزدیک شد، از لانه بیرون می‌جهد برای حفاظت از لانه و جوجه‌ها وبه مسافت کوتاهی جلو آن شخص عابر می‌دود و توجه عابر به خود جلب می‌کند، و با این صورت آن را از لانه دور می‌سازد.





<a href="http://panelmammutco.com" target="_blank">ساندویچ پانل</a>
<a href="http://panelmammutco.com/price-sandwich-panel/" target="_blank">قیمت ساندویچ پانل</a>
<a href="http://panelmammutco.com/wall-sandwich-panel/" target="_blank">ساندویچ پانل دیواری</a>
<a href="http://panelmammutco.com/roof-sandwich-panel/" target="_blank">ساندویچ پانل سقفی</a>

Bertram

Presented in the profile to view as well as the needs of the people it quite well.