تالار گفتگو پرنده نگری و پرنده شناسی

نام درست و علمی این پرنده چیست و چگونه می‌توان آن را در صورت گیرافتادن نجات داد؟

Sepehr

سلام دوستان گرامی،

اول از همه می‌خواستم از شما کاربران عزیز به‌خاطر این انجمن مفید و زیبا تشکر کنم، به ویژه از اعضای فرهیخته و دانا و گرانقدرِ فعال در انجمن.

تاکنون چندین بار شاهد این منظره بودم که پرنده‌ای که احتمالا نام محلی و فارسی آن «پرستو»،«چلچله»، «بادخورک»، یا اسامی دیگر است، به علت آناتومی خاصی که دارد (کوتاهی پاها و شاید مدل خاص پرواز) اگر به هر دلیلی به کف بالکن یا هر محوطه بسته‌ای با مساحت کوچک و با دیواره یا حصارهای نسبتا بلند و موانعی معین مثل آبچک فلزی و... بیافتد، در آنجا گیر می‌کند و هرچه تلاش می‌کند به نتیجه نمی‌رسد. معمولا در این موارد، پرنده به علت آناتومی بدنش نمی‌تواند مثل گنجشک خانگی یا کبوتر و... که پاهای بلندتری دارند، پرش موثری کند و تنها با تلاش برای بال زدن به ارتفاع بسیار کمی می‌رسد که به برخورد به موانع و دیوار منجر می‌شود و تنها راه نجات (جز در مواردی که خود پرنده برحسب شانس بتواند خود را رها کند) گرفتن پرنده با دست و قرار دادنش بر روی سطحی بلند و وسیع مثل لبه‌ی دیوار جان‌پناه بالکن است.

امروز عصر هم چنین اتفاقی رخ داد. متاسفانه به علت در دسترس نبودن دستکشی محکم و مناسب، یک لایه جوراب در دستم کردم و گمان می‌کردم که چنگال این پرنده در این لایه از پارچه نفوذ نخواهد کرد! غافل از اینکه با نادرست بودن روش در دست گرفتن پرنده، ناآگاهی، و عدم تسلط و و فشار زیاد به بدن پرنده (فشار نسبتا زیادی که متاسفانه ایجاد کردم به قصد این بود که پرنده در صورت تلاش برای خروج از دست، بالهایش دچار شکستگی و آسیب نشود) صدای جیغ پرنده درآمد و از روی پارچه، یکی از انگشتانم را با چنگالش محکم قلاب کرد و نوک تیز آنها یکی از انگشتانم را در حد بسیار کمی در چند موضع سوراخ کرد (مثل سوراخ منگنه فلزی!) که خوشبختانه حفره‌های ایجاد شده بسیار ریز بودند و خون بسیار کمی خارج شد. متاسفانه بنده کمی وسواسی هستم و از زخم ایجاد شده کمی نگران شدم! خصوصا در این زمان که آنفلوانزای پرندگان در اخبار زیاد شنیده می‌شود، لذا عکسی از ترشحات ادراری-گوارشی این پرنده قرار دادم.

• در صورت زخمی شدن بر اثر چنگال پرنده، آیا لازم به اقدامات بهداشتی خاصی به غیر از شستشوی اولیه است؟
• در صورت تکرار مجدد گیر افتادن پرنده، چگونه می‌توان به روشی صحیح و ایمن هم برای پرنده و هم برای انسان، آن را نجات داد؟ چون به علت وحشی بودن پرنده و توانایی ناکافی در کنترل پروازش در آن شرایط بخصوص، خطر برخورد با چشم و دیگر عضوهای حساس هم وجود دارد.


این پرنده در شیراز معمولا در اواخر زمستان (مثلا همین روزها) و بهار و تابستان دیده می‌شود و مشخصه بارزش پرواز بسیار سریع و عکس العمل بسیار تند (شبیه فانتوم‌های جنگنده!) و صدای سوت یا جیغ مانندش است. طول پرنده‌ای که امروز مشاهده کردم، تقریبا برابر با 10-12 سانتی متر بود. زیر بال سفید است (با توجه به عکس) و زیر نوک هم همینطور. پیشاپیش با عرض پوزش به دلیل کثیفی محوطه‌ بالکن!

پ.ن.: یکی از دوستان این پرنده رو شاهین تشخیص داد!!  :D ;)

پ.ن. 2: گویا نام انگلیسی این پرنده Swift است، ولی کاملا مطمئن نیستم. نام درست فارسی این پرنده چیست؟
پ.ن. 3: خوشبختانه پرنده نجات پیدا کرد!

با تشکر.

Sepehr

متاسفانه سیستم "پیوست" مدام خطا گزارش می‌کرد و امکان "ویرایش" هم در گزینه‌ها پیدا نکردم. در هر صورت، عکس‌ها به قرار زیر است: